ABD Başkanı Donald Trump’ın, kovduğu FBI direktörü James Comey’den, eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in Rusya ile bağlantılarına ilişkin yürütülen soruşturmanın kapatılmasını istediği iddia edildi.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times tarafından dile getirilen iddiada, Trump’ın Flynn soruşturmasının kapatılası talebini Beyaz Saray’da gerçekleştirilen bir toplantının ardından ilettiği belirtilirken, bilginin Comey’nin toplantı sonrası yazdığı tutanakta yer aldığı belirtildi.
Trump, kendisinin Rusya ile bağlantılarını araştıran Comey’i geçen hafta görevden almıştı.
Tutanakta Comey’nin, Trump’ın bu talebine karşılık vermediği, yalnızca Trump’ın “Flynn iyi bir adam” sözüne cevaben, “Katılıyorum, iyi bir adam” dediği kaydedildi.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump’ın Comey’den veya başka birinden, Flynn’le ilgili soruşturma da dahil olmak üzere herhangi bir soruşturmayı kapatmayı istemediği belirtildi.
Flynn ve Trump’ın Rusya ile bağlantılı olduklarına ilişkin iddialar üzerine çalışma yürütüldüğü biliniyor.
Türkiyeli şirkete lobicilik faaliyeti
İstifasının ardından Flynn’in ilişkileri ABD medyasında mercek altına alınmıştı.
Associated Press, Flynn’in emekli olduktan sonra kurduğu şirketi Flynn Intel Group Inc’nin ABD Adalet Bakanlığı’na sunduğu belgelerde, geçmişte Türkiye’nin çıkarına olabilecek lobi faaliyetleri yürüttüğünü kabul ettiğini duyurmuştu.
Ajansın aktardığı bakanlığa sunulan belgelerde, Flynn’in ilişki kurduğu şirketin Türk işadamı Ekim Alptekin’in sahibi olduğu Hollanda merkezli Inovo BV olduğu belirtiliyordu.
Flynn, Inovo BV için 9 Eylül-14 Kasım 2016 tarihlerinde faaliyet yürütmüş, karşılığında tam olarak 530 bin dolar almıştı.
Flynn şirketle bağlantısını ABD Başkanı Donald Trump’ın 8 Kasım’da başkanlığa seçilmesinin ardından kestiğini savunmuştu.
Türk işadamı da kabul etti
AP Türk işadamı Ekim Alptekin’in de Flynn’le iş anlaşmaları olduğunu kabul ettiğini yazmıştı. Alptekin, Türkiye’deki hükümetle bir bağı olmadığını öne sürerek, “Eğer Türkiye hükümeti için çalışıyor olsaydım, farklı olurdu. Ancak ben hükümetten kimseden talimat almıyorum” demişti. İşadamı, Flynn’nin şirketinin performansından tatmin olmadığı için ödediği paranın bir kısmını geri istediğini de söylemişti.
Darbeye destekten ‘Gülen iade edilsin’e
AP’nin haberinde bahsi geçen ABD Adalet Bakanlığı’na sunulan belgeler, BirGün’den Ömür Şahin Keyif’in haberinde anlatılmıştı.