Komünist Küba’nın yılda iki defa toplanan parlamentosunda, bir oylamada ilk kez ‘hayır‘ oyu kullanıldı. Üstelik, oylanmakta olan yasaya karşı çıkan kişi, Devlet Başkanı Raul Castro’nun kızı, yani ülkenin efsanevi lideri Fidel Castro’nun yeğeni Mariela Castro’ydu.

Mariela Castro, işçi haklarıyla ilgili bir yasa tasarısına, HIV virüsü taşıyan ve ‘geleneksel olmayan’ cinsel yönelimlere sahip kişilere karşı ayrımcılık konusunda yeterli önlem alınmadığı gerekçesiyle karşı çıktı.
Küba halkı ve dünya, 20 Aralık’ta yapılan oylamadan eşcinseller sayesinde haberdar oldu. Zira, ülkenin önde gelen eşcinsel hakları savunucularından biri olan Mariela Castro’nun ‘hayır’ oyu, söz konusu yasanın bu yaz yürürlüğe girmesi sonrası eşcinseller tarafından duyuruldu.
Eski bir Kübalı diplomat ve tarihçi olan Carlos Alzugaray ise ‘‘Küba parlamentosunda ilk kez hayır oyu veriliyor’‘ dedi. Alzugaray, emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi çok tartışılan yasaların bile parlamentoda oybirliğiyle kabul edildiğine dikkat çekti.