İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi işadamı Rıza Sarraf’a ait İstanbul Boğazı’ndaki tarihi yalıların eski haline getirilmesine karar verdi. Buna göre, yalıya çıkılan kaçak kat ve iki yalı arasına inşa edilen asansörün yıkılacak.
Koruma Kurulu, ayrıca Sarraf hakkında suç duyurusu kararı da çıkardı. Dava açılması halinde Sarraf beş yıla kadar hapisle yargılanacak.

Fotoğraf: DHA
İstanbul Boğazı’nın Kanlıca sahilinde toplam üç yalıdan oluşan Mehmet Arif Bey Yalıları’ndan ikisini 2011 yılında satın alan Sarraf, yalılarda geçen yıl tadilat çalışması başlatmıştı.
İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Osmanlı döneminde inşa edilen ve 1970 yılında ikinci derece tarihi eser olarak tescil edilen yapının orijinalini inceledikten sonra tadilat projesine onay vermiş, proje daha sonra Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından da onaylanmıştı.
Ancak tadilat bittiğinde, tarihi yalıların aslına uygun şekilde onarılmadığı ortaya çıktı. Buna göre yalılardan birine kaçak kat çıkılmış, dış cephesi yıkılarak camla kaplanmış, ahşap korkulukları sökülmüş, Boğaziçi’ne açılan bahçeleri yıkılmış; iki yalı birleştirilerek deniz araçları için özel iskele yapılmış, kiremitli çatı değiştirilmiş, her iki yalı tüp geçit ve asansörle birleştirilmişti.

Hürriyet gazetesinden alınmıştır.
Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil’in haberine göre Zarrab’a ait yaylıları görüşmek üzere dün toplanan Koruma Kurulu, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün raporlarını ve kendilerinin onayladığı restorasyon projesini inceledi.
Her iki yalıda da onaylı projede yer alamayan değişikliklerin yapıldığını tespit eden kurul üyeleri, tescilli tarihi yapıların onaylı projede görünen eski haline geri getirilmesine ve mülk sahipleri hakkında Cumhuriyet savcılığına 2863 sayılı yasanın 9’uncu maddesi gereği suç duyurusu yapılmasına karar verdi.
Buna göre, Sarraf Ailesi’nin ifadesini alacak ve 2863 sayılı yasaya muhalefetten haklarında dava açılacak.
Sarraf ve eşi Ebru Gündeş’in yalıları aslına uygun hale getirse bile, yasanın öngördüğü beş yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasından kurtulmasının güç olduğu belirtiliyor.