17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun kilit isimlerinden işadamı Rıza Sarraf’ın Kanlıca’daki yalısına kaçak kat çıkıp asansör eklemesinin ardından, Kandilli’deki korunması gereken kültür varlığı tescilli tarihi köşkü yıkarak bir kat fazla ve aslına uygun olmayan şekilde yeniden inşa ettiği tespit edildi.
Sarraf’ın tek ‘kaçak kat’ı değilmiş
Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği ödül töreninde ihracat ödülüne ‘layık görülmesi’yle yeniden gündeme gelen Sarraf’ın Kanlıca’da ‘kaçak kat’ çıktığı yalısının tadilat projesine onay veren Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu harekete geçti.
Bölgede denetimden sorumlu Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden projenin dışına çıkılıp çıkılmadığı konusunda bilgi istenirken, ortaya başka bir detay daha çıktı.
Kurul, Sarraf’ın sadece Kanlıca’daki yalısı değil, Kandilli sırtlarında Cem Kozlu’dan 25 milyon dolara satın aldığı tarihi köşk ve arazisinde de inceleme yapılmasını istedi.
Adres farklı uygulama aynı
Denetime giden ekipler, Kanlıca’daki Mehmet Arif Bey Yalıları’nda kaçak yapılaşma ve yasaya aykırı restorasyon işlemlerini tespit ederken, benzer bir uygulamanın Kandilli’deki köşkte de uygulandığını farketti.
Buna göre, Sarraf, 1986 yılında korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen köşkü yıkıp yenisini inşa etmeye başlamış, bir de fazladan bir kat inşa etmişti.
Ekipler, yeniden inşanın köşkün aslına uygun yapılmadığını tespit etti. Sadece köşkte değil, arazide de bahçedeki ağaçların kesilip yerine üç katlı betonarme bir yapı inşa edildiğini gören Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekipleri inşaat çalışmalarını durdurdu.
Gündemde ‘nihayet’ Sarraf var
6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun önümüzdeki ay yapılacak toplantısında Sarraf’a ait hem Kanlıca’daki iki yalı hem de Kandilli’deki tarihi köşk için hazırlanan denetim raporunun ele alınması bekleniyor.
Kurul’un yasaya ve mevzuata aykırı yapılaşma nedeniyle inşaat sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunması bekleniyor.
2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu’nda tarihi ve doğal güzelliklerin yoğunlaştığı kıyı, sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde doğal yapıyı tahrip eden veya niteliğini bozanların iki aydan bir yıla kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılacağı belirtiliyor.
Kanuna göre, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün, masrafların iki katı bedeli mal sahibinden tahsil ederek tarihi yapıları aslına uygun hale getirmesi gerekiyor. TCK’nın 186’ncı Maddesi ise, imar kirliliğine neden olanların 5 yıla kadar hapisle yargılanması gerektiğini söylüyor.
Çivi bile çakılması yasak ama Rıza Sarraf’a serbest: Tarihi yalıya kaçak kat çıktı
Sarraf Boğaz’ın orta yerinde kaçak kat çıkarken Koruma Kurulu uyuyormuş