Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, artan maliyetler nedeniyle bayram sonrası kırmızı ete yüzde 20 zam gelebileceğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz yıl kasım ayında “Eti biraz daha az yersek bu iş çözülecek. Diyetisyenler de bunu öneriyor” diye konuşmuştu.
Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre, 2018’de üretici maliyetlerinin yüzde 30-35 oranında artmasına karşın perakende fiyatların sadece yüzde 10 arttığını kaydeden Yücesan şunları söyledi: “Yüzde 20’lik bir kaybımız varken sütteki zam yüzde 30’u, beyaz etteki zam yüzde 37’yi buldu. Bu yüzden Kurban Bayramı’ndan 1 ya da 1.5 ay sonra kırmızı ete yüzde 20’lik bir zam gelebilir. Piyasa bu oranı kaldırmazsa da fiyatlar en az yüzde 5-10 artacaktır.”
Son 10 yıldaki maliyet artışları 2018’e kadar makul seviyede artarken, ekonomik krizin derinleştiği 2018’in ağustos ayından itibaren belirgin bir şekilde artmaya başladığını ve üreticiyi zora soktuğunu kaydeden Yücesan, “Bu durum halkın satın aldığı ürünlerde de anormal fiyat artışlarına yol açtı” diye konuştu.
‘Vatandaşın talebi yüzde 40’a yakın düştü’
ETBİR olarak sahada yaptıkları araştırmalar sonucunda, 2018’de yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 14 kilo iken 2019’da dokuz kiloya düştüğünü kaydeden Ahmet Yücesan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayicinin satın aldığı ette yüzde 30, yurttaşın aldığında ise yüzde 35-40 talep daralması oldu. 2018’in temmuz ve ağustos aylarında yaşadığımız olumsuz tablo, 2019’da da aynı şekilde devam ediyor. Üretim düşüyor, tüketim azalıyor. Yıl sonuna kadar da bu olumsuzluğun düzeleceğini sanmıyorum. Tablo değişmeyecek.”