HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Brüksel’de görüştüğü Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) yetkilileri çözüm süreciyle ilgili PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşülmeden karar alınamayacağını ve cezaevi şartlarının değişmesi gerektiğini dile getirdi.

KCK yetkilileri Zübeyir Aydar (solda) ve Remzi Kartal (sağda) (Arşiv fotoğrafı: DİHA)
DHA’nın haberine göre Türkiye’de çözüm sürecinin tıkanmasıyla birlikte çatışmaların artmasının ardından Belçika’ya giden Demirtaş, KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal’la görüştü.
Aydar ve Kartal, KCK’nın Öcalan’la görüşmeden karar almayacağını, ne ateşkesin bozulması, ne de yeniden silahların susturulmasının konuşulamayacağını belirtti. KCK’nın taleplerini ileten Aydar ve Kartal, 28 Şubat Dolmabahçe mutabakatına bağlı olduklarını, karşılıklı ateşkes olmasını, Öcalan’ın cezaevi şartlarının değiştirilmesini ve gözlemci heyetin oluşturularak İmralı’da müzakerelere başlanmasını istedi.
Ateşkesi hükümet bitirdi
Ateşkesin kendileri tarafından değil hükümet tarafından bozulduğunu belirten KCK yetkilileri, sadece saldırılara yönelik misilleme eylemleri yaptıklarını savundı.
Görüşmede, KCK’nın İmralı’daki görüşmelerin bir daha tecrit tehdidi altında yapılmaması için öncelikle Öcalan’ın şartlarının değiştirilmesini ve Mandela gibi (ev hapsi) müzakere koşullarının sağlanmasını da istedi.
Mandela modeli nedir?
Güney Afrika’da ırkçı beyaz azınlığa (aperthaid) karşı yıllarca mücadele eden Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) 1950 yılında başkanı seçilen Nelson Mandela, kongrenin askeri kanadı özelliğindeki Umkonto ve Sizwe’nin de (Ulusal Mızrak) başkanıydı. Mandela, 1962’de önce beş yıl, 14 Haziran 1964’de de Güney Afrika Hükümeti’ni devirmek için gizli plan yaptığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Cezaevinde 24 yıl hapis cezası yatıktan sonra, sivil direnişin ve uluslararası baskının sonucu ev hapsine alınan Mandela, üç yılı da bir çiftlik evinde geçirdi. Mandela burada, hem devlet yetkilileriyle hem de örgütüyle görüşerek, müzakereler yürüttü.
2 Şubat 1990’da Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Frederik W. De Klerk’in, Afrika Ulusal Kongresi’ne konan 30 yıllık siyaset yasağını kaldırması ve af ilan etmesiyle 11 Şubat 1990’da Mandela, 27 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu.