Daha sağlıklı bir hayat için şeker, tuz, karbonhidrat veya her türlü işlenmiş gıdadan uzak durmak gibi çeşitli kırmızı çizgilere uzun zamandır sahibiz. Ancak pek fazla dikkat etmediğimizi bir nokta var ki, o da ‘içindekiler listesi‘.
Yeşilist sitesinden Ece Doğan, günlük tükettiğimiz yiyeceklerin birçoğunda bulunan ve büyük rahatsızlıklara yol açma potansiyeli olan 12 zararlı gıda katkı maddesini derledi.
Gıdaların raf ömrünü uzatmak, daha albenili hale getirmek için hemen hemen herşeyde kullanılan bu katkı maddeleri kısırlıktan depresyona, kanserden Alzheimer’a kadar birçok sorunun tetikleyicisi.
Nörolojik rahatsızlıklara bile neden oluyor
1. MSG (Monosodyum Glutamat): Aroma artırıcı bu içerik, en çok hazır çorba, bulyon, konserve ve işlenmiş et gibi ürünlerde bulunuyor. Başağrısı, kalp çarpıntısı, gerginlik, mide bulantısı gibi yan etkilere neden olan MSG uzun dönemde depresyon, migren, vertigo, görme bozukluğu ve astım gibi rahatsızlıklara da yol açabiliyor.
2. Yüksek fruktozlu mısır şurubu: Gazlı ve alkolsüz içeceklerde, unlu mamüllerde, ketçap ve mayonezlerde kullanılan bu kıvam artırıcı obezite, diyabet ve karaciğer yağlanması gibi hastalıklara neden oluyor.
3. Aspartam (E951): Diyet gazlı içeceklerde, hazır yiyeceklerde, sakızlarda, kahvelerde ve hatta ilaçlarda bulunan bu yapay tatlandırıcı; başağrısı, öğrenme fonksiyonları ve çeşitli nörolojik hastalıkları tetikliyor. Tip 2 diyabet, obezite, astım ve depresyon da cabası.
Vücudun yapısını değiştiriyor
4. Phenylalanine (Fenilalanin): Diyet içeceklerin, aspartamın içinde bulunuyor. Çeşitli metabolik rahatsızlıklara, diyabet ve kalp rahatsızlıklarına yol açıyor. Bu yapay tatlandırıcı, vücudu, tatlandırıcıları şeker gibi metabolize etmesine alıştırıyor. Böylece şekerin vücutta doğru bir şekilde işlenmemesine neden oluyor.
5. Sukraloz (E955): Hemen her türlü hazır içecek, bisküvi, kek, sakız ve çikolata gibi üründe bulunan bu tatlandırıcı depresyonu ve diyabet riskini tetikliyor.
6. Agave şurubu: Mısır şurubunda daha zararlı olduğu söylenen bu katkı maddesi için Doğan, şu ifadeleri kullanıyor: “Mavi agave bitkisi sağlık açısından hiçbir sorun teşkil etmezken, problem şurup haline getirmek üzere yapılan işlenme sürecinde. İşlenme sonrası şurup, yüzde 55 ila 97 arasında fruktoz içeriyor.” Agave’ın en kötü taraflarından biri tat algısını bozarak, daha fazla şeker tüketimine yol açması. Bu da karaciğer, kalp-damar rahatsızlıkları ve obeziteyi körüklüyor.
Doğal demekle doğal olmuyor
7. Potasyum bromat (E924): Kanser yaptığı gerekçesiyle Çin, Kanada Brezilya’da yasaklı olan bu katkı maddesi Türkiye’de unları beyazlaştırmak için kullanılıyor.
8. Yapay aromalar ve renklendiriciler: Mısır gevreği, şeker, içecekler, unlu mamuller ve vitaminlerde kullanılan bu katkı maddeleri dikkat dağınıklığına, hiperaktiviteye, karaciğer hasarlarına ve hatta kansere neden oluyor.
9. Doğal aromalar: Aromalarını meyve, sebze ve baharat gibi doğal içeriklerden aldığı için doğal olarak tanımlanan bu katkı maddesi birçok üründe hemen hemen herşeyde bulunuyor. Ancak içinde bulunan toksik kimyasallar sağlık açısından tehlike arz ediyor.
Petrolden elde edilen bile var!
10. Trans yağlar (hidrojenize yağlar): Ece Doğan, trans yağlar için, “Bitkisel sıvı yağların hidrojenize edilerek yapay olarak katılaştırılmasıyla elde edilen trans yağlar, margarinler aracılığıyla hayatımıza giriyor. Başta hamur işleri olmak üzere, hazır gıdalarda, soslarda ve farklı birçok alanda kullanılıyor” diyor. Koroner kalp rahatsızlıklarına, depresyona, kansere, Tip 2 Diyabete, karaciğer bozukluğuna, kadınlarda kısırlığa ve Alzheimer’a neden oluyor.
Doğan, bir uyarı notu da düşüyor: “Bazı margarinler üzerinde gördüğümüz trans yağ içermez ibaresi, aslında bu ürünün yüzde 1’den az oranda trans yağ içerdiği anlamına gelir.”
11. Bromlu bitkisel yağ (BVO): Özellikle limon aromalı, asitli ve enerji içeceklerinde yaygın bir şekilde kullanımı devam ediyor. Temel madde olan bromatın 60 mililitresinin bir çocuğu zehirlemeye yeteceği belirtiliyor. Avrupa’da, Hindistan’da ve Japonya’da yasak olan BVO, dokulardaki yağlanmayı artırıyor ve kalp hasarlarına yol açıyor.
12. BHA – BHT (E320 – E321): Kahvaltılık gevreklerde, sakızlarda, işlenmiş etlerde, bazı katı ve sıvı yağlarda kullanılan bu iki madde kömür katranı ve petrolden elde ediliyor! Bu maddeler, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kanserojen sayılıyor.