İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan, daha sonra Menderes ve Seferihisar ilçelerindeki ormanlık alanlara sıçrayan yangının kontrol altına alındığı açıklandı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “İki gün beş saat sonra Karabağlar Tırazlı’da çıkan yangınımızı kontrol altına almayı başardık, soğutma söndürme çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Pakdemirli, THK’nın yangın söndürme uçaklarının neden kullanılmadığı sorusuna ise “Uçaklar arızalı, orman personelimiz bu uçakları kullanmak istemiyor” yanıtını verdi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Pakdemirli şunları söyledi: “Zaman zaman parlamalar olabilecektir ama bu saat itibarıyla artık söndürme faaliyetleri neredeyse sonlanmış vaziyettedir. Bundan sonra saha soğutulacak ve akabinde de diğer faaliyetlere geçilecek. Üzülerek görüyorum ki yangın fırsatçıları var, bunların bir kısmına ben klavye silahşorları diyorum. Yangının ne olduğunu bilmeden hayatlarında bir defa buraya gelmeyen, bu işi siyasal, kişisel ranta çevirmeye çalışan insanlar var. Üzülerek görüyorum ki yangın fırsatçıları var, bunların bir kısmına ben klavye silahşorları diyorum. Yangının ne olduğunu bilmeden hayatlarında bir defa buraya gelmeyen, bu işi siyasal, kişisel ranta çevirmeye çalışan insanlar var.”
Bakan, “Yanan alanları imara açmayacağız” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve diğer CHP’li belediye başkanlarına da isim vermeden yüklenerek şöyle dedi: “Anayasa’nın 169. maddesi şunu der, ‘Orman alanları imara konu edilemez’. Nokta. Anayasa ile korunan alanlardır. Yine 169. madde şunu der, ‘burası yanıyorsa tekrar ağaçlandıracaksın.’ Bunun başka açıklaması başka bir şeyi yok ama bunların üzerinden siyasi rant üretmeye çalışmayı kesinlikle doğru bulmuyorum. Yani devlet ormanları imara konu edilemez.”
Pakdemirli: THK’nın uçakları yetersiz, arızalı, eski model
Türk Hava Kurumu’nun (THK) elinde bulunan ve gece de uçarak yangın söndürebilme yeteneğine sahip olduğu belirtilen deniz uçakları hakkında da ‘ilk defa’ konuşan Pakdemirli, şunları söyledi: “THK’nın hangarlarında evet, altı uçak var ama üçü arızalı, üçünün de motoru simsiyah, yağ akıtıyor. Orman personelimiz bu uçaklara binmek istemiyor, çünkü emniyetli bulmuyor. 1960 küsur model uçaklar… Bu uçaklara binmek isteyen varsa buyursun gelsin, binsin. Kabiliyetleri son derece sınırlı. Ayrıca iki kilometre ötedeki denizden su alıp gelmesi gerekiyor. üç uçakla da yangına müdahale yetersiz kalır. Helikopterlerle daha çok sorti yapılabiliyor.”

Yanan alanların ağaçlandırılması hakkında da Guinness rekoru kırmaya hazırlandıklarını belirten Pakdemirli şöyle dedi: “Kasım ayında Guinness rekorlar kitabına girme projemiz var. İzmir, Muğla, Fethiye ile beraber çeşitli bölgelerde aynı anda üç milyon fidan dikerek Guinness rekorlar kitabına gireceğiz. 11 Kasım saat 11.00’de tüm vatandaşlarımızı Guinness rekorlar kitabına girmek üzere açıklayacağımız illerde fidan dikimine davet ediyorum.”