İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, Arap medyasının Türk programlarını yayından kaldırmasıyla ilgili konuştu: “Türk yapımlarını engellemeye kimsenin gücü yetmez. Uydudan Türk yapımları için özel bir yayın yapmak da şüphesiz bir seçenek olabilir.”
Kim tarafından ve neden alındığı açıklanmayan karar, birçok medya grubuna gönderilmişti. Karar sadece dizileri değil, Türkiye kaynaklı her tür programı kapsıyordu. Söz konusu gruplardan Arap aleminin en büyük yayın kuruluşu MBC, talimatı doğrulayarak 2 Mart itibariyle altı Türk dizisini yayından kaldırdığını duyurmuştu. Bünyesinde 11 kanal barındıran Dubai merkezli MBC, Suudi işadamı Welid el İbrahim’e ait.
Oran, uyduların olduğu internet çağında insanların Türk dizilerini izlemesini kimsenin engelleyemeyeceğini savunarak, “Bir kanal kapatılabilir belki ama Türk dizilerini yayınlayacak pek çok medya kuruluşu bulunur. Zira bu coğrafyada Türk dizilerine de Türkiye’ye de sempati büyük ve asıl rahatsızlık da bundan kaynaklanıyor” dedi.
Oran sözlerine şöyle devam etti: “İnsansız uçaklara getirilen kısıtlamalar Türkiye’yi nasıl mal sahibi yaptıysa, bu yasakta ısrar ederlerse Türkiye, bu ülkelerdeki izleyicilerine ulaşmak için daha zengin bir mecra ve kanal çeşitliliği oluştururak yasağı fırsata çevirir. Yasaklama kararıyla yasağı koyanlar kaybeder. Çünkü Türk dizileri sadece Arap coğrafyasında değil dünyanın her yerinde ciddi iş yapıyor, ses getiriyor, milyonları adeta ekranlara bağlıyor. Türk dizileri kendi kalitesini sürdürdüğü sürece, Türk yapımlarını engellemeye kimsenin gücü yetmez. Su akar yolunu bulur. Bizim dizileri yasaklamak, onlar için daha az seyredilen kanal olmayı kabul etmek demektir. Öte yandan Arap dünyasına hitap etme anlamında MBC dışında da önemli mecralar var. Bunları değerlendiririz. Uydudan Türk yapımları için özel bir yayın yapmak da şüphesiz bir seçenek olabilir.”