• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

İran'da Mehsa Emini'nin öldürülmesi protesto ediliyor: 38 yaralı, 13 tutuklama 

19/09/2022 15:12

İran’da ‘ahlak polisi’ tarafından ‘kıyafet kurallarına uymadığı’ gerekçesiyle gözaltına alınan ve götürüldüğü karakolda hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mehsa Emini’nin öldürülmesini protesto eden eylemler sürüyor. Hengaw İnsan Hakları Örgütü, protestolara yönelik saldırılarında en az 38 kişi yaralandığını, 13 kişinin de tutuklandığını paylaştı.

Fotoğraf: Good Mornıng Kashmir

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’nın aktardığına göre dün ülkenin batısındaki Senendec kentinde düzenlenen protestolarda kolluk kuvvetleri göstericilere göz yaşartıcı gazlarla müdahale etti.


Öte yandan sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, gösteriler bugün başkent Tahran başta olmak üzere Kürdistan eyaletinde de devam etti.

Esnaf kepenk kapattı

Ülkenin batısında yer alan Kürdistan eyaletindeki bazı bölgelerde esnaf Emini’nin ölümünü protesto etmek için kepenk kapatırken, bazı noktalarda da gösteriler düzenlendi.

Üniversite öğrencileri eylem yaptı

Genç kadının ölümünü protesto eden Tahran’daki Emir Kebir Üniversitesi öğrencileri de gösterilerde yetkililer aleyhinde slogan attı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde slogan atan öğrencilere ülke yönetimini destekleyen Besic üyesi öğrencilerin müdahale ettiği ve iki grup arasında arbede yaşandığı görüldü.

Fotoğraf: Reuters

Kadınlar saçlarını keserek ve başörtülerini yakarak protesto etti

İran sokaklarında başörtüsünü çıkarıp yürüyüş düzenleyen ya da başörtüsünü yakan kadınlar görüldüğü gibi sosyal medyada da saçlarını kesen kadınların videoları viral oldu.

Oyuncu Anahita Hemti, Instagram’da saçlarını kestiği videosunu paylaşarak saç kesmenin İran’daki kimi inanışlara göre yas sürecinin bir parçası olduğunu dile getirdi.

Kimi İran efsanelerinde de kadınların saçlarını kesmesi yas sürecinin bir parçası olarak anlatılırken bu inanış Emini’nin ölümünden sonra bir öfke temsiline dönüşmüş durumda.

İranlı oyuncular Ketayoun Riahi ve Shabnam Farshadjo’nun da protesto amacıyla başörtülerini çıkardığı görüldü.

این خشم ریشه‌تونو می‌سوزونه.#مهسا_امینی pic.twitter.com/0hF14l4ezw

— Naser Khoshnevis (@khoshnevisnaser) September 18, 2022

Protestoların bilançosu paylaşıldı

Hengaw İnsan Hakları Örgütü de protestoların bilançosunu hazırladığı raporla paylaştı.

Bianet’in rapordan aktardığına göre, İran özel kuvvetlerinin Emini’nin öldürülmesini protesto etmek için Saggız ve Senendec illerinde yapılan protestolara yönelik saldırılarında en az 38 kişi yaralandı, 13 kişi tutuklandı.

Raporda dünkü gösterilerde en az 33 yurttaşın özel kuvvetlerin doğrudan hedefi olduğu kaydedildi. Saldırılarda yaralanan beş kişi ise durumlarının kritik olması sebebiyle Tebriz şehrindeki hastanelere kaldırıldı.

Hengaw’ın ulaştığı hastane raporlarına atıfla verdiği bilgilere göre üç yaşındaki Persa Sehat, 18 yaşındaki Neçirvan Marufi, Kiyan Derahsan ve gözünden plastik mermiyle vurulan iki yurttaşın tedavileri devam ediyor.

Buna göre bir gün önce gerçekleştirilen eylemlerde de Senendec şehrinde üç kişi pompalı tüfekle vurulmuş, biri 14 yaşında bir kız çocuğu olmak üzere iki kişi de coplarla darp edilmişti. Hengaw’ın teyit ettiği bilgiler, Senendec’de sekiz protestocunun tutuklandığını gösteriyor.

Ne olmuştu?

Tahran’da 13 Eylül’de ‘ahlak polisi’ olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Emini’nin 16 Eylül’de hayatını kaybetmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Tepkiler üzerine Tahran polisinden yapılan açıklamada, İrşad devriyesinin Emini’yi bir saatlik ‘brifing’ için karakola götürdüğü, genç kadının burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiği öne sürülmüştü.

İran devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde de Emini’nin polis merkezine getirildikten ve bir görevliyle konuştuktan sonra aniden fenalaşarak yere düştüğü görülüyor.

Sosyal medyadaki aktivistler ise polisin, genç kadının ‘aniden’ bilincini kaybettiği yönündeki savunmasını reddederek, Emini’nin polis merkezine getirilmeden önce darbedildiğini dile getiriyor.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, hadisenin tüm boyutlarıyla soruşturulması için İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi’ye talimat vermeye mecbur kaldı.

Hadisenin incelenmesi için Tahran Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde özel bir araştırma ve inceleme komitesi oluşturulurken, Tahran Adli Tıp Müdürlüğü, genç kadının ölüm nedeninin üç hafta içerisinde kamuoyuna açıklanacağını duyurmuştu.

Kategori:Dünya, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Trump'tan Çin'e ek yüzde 100 gümrük vergisi

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Kasım itibarıyla ABD’nin Çin’den ek yüzde 100 gümrük vergisi alacağını duyurdu.

Sağanak yağış bekleniyor: Meteoroloji'den altı il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), altı ili sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklentisiyle sarı kodla uyardı.

Fransa'da geçen hafta istifa eden Lecornu yeniden başbakanlığa atandı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hafta başında görevinden istifa eden Sébastien Lecornu’yü tekrar başbakan atadı.

Ankara başsavcılığı, Mansur Yavaş hakkında soruşturma izni talep etti

Ankara başsavcılığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş hakkında soruşturma izni talep etti.

Savcılık Serdar Öktem cinayetinde suç örgütlerine işaret etti

Avukat Serdar Öktem 6 Ekim’de Şişli’de suikaste uğradı.

Savcılığın sevk yazısında ‘Gündoğmuşlar’ ve ‘Daltonlar’ adlı suç örgütlerine işaret edildi ve cinayeti ‘Siirtli Naci’ lakaplı Naci Yılmaz’ın finanse ettiğinin değerlendirildiği belirtildi.

Kılıçdaroğlu'ndan 'beşli çete'den paraları nasıl alacağını soranlara 'hukuk' vurgusu
Oktay, Azerbeycan'ı kınayan Pelosi'yi 'diplomatik çabaları sabote etmek'le suçladı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 902 gündür hapiste

YAZARLAR

'Belirsizlik' kullanışlı bir idare yöntemidir, yurttaşı iki dudak arasına hapseder!

Murat Sevinç

Sınıf arkadaşım Furkan Karabay için

Ece Deniz

Bir illüzyon: Çalışırsan başarırsın

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

'İnsan Avı: Usame Bin Ladin': Belgesel mi istihbarat operası mı?

Ayhan Tinin

Edebiyat Müzesi… Şiir Kütüphanesi… Nâzım'ın bavulu küçük İskender'de mi?

C. Hakkı Zariç

Türkiye'nin yeni dili

Mustafa Alp Dağıstanlı

Sürtünmesiz dünya

Göksun Yazıcı

GÜNÜN 11’İ

Deniz Zeyrek: İlaçları depolarda bekletiyorlar; kur güncellemesinden sonra yeni fiyatlarla piyasaya sürülecekmiş

Kemal Okuyan: Gazze'dekiler soluk alsın, yaşasın çocuklar

Metin Yılmaz: Dolar koşmuş, altın uçmuş, fatura zıplamış; bizim maaş hala start çizgisinde

Orhan Uğuroğlu: Bir dönem cezaevindeki Cumhurbaşkanı'nı yalnız bırakmayan Kocabıyık, bugün aynı kişiyi eleştirdiği için cezaevinde

Didem Eryar Ünlü: Enerji dönüşümü sadece teknolojik bir süreç değil, aynı zamanda bir zihniyet devrimi

Ahmet Yaşaroğlu: Kitlelerle partiler arasındaki geleneksel ilişkiler çözülmektedir

Korkut Boratav: 'Çin modelinin' ABD için bile bir alternatif olarak tartışılması şaşırtıcı olmamalıdır

Mehmet Y. Yılmaz: Türk adaleti, Kocabıyık'ın 'dost uyarısı' sayılması gereken eleştirilerinden 'hakaret' çıkarmış

Tuğrul Eryılmaz: İlber Ortaylı'yı 'Ben de Getir'e geçtim' diye Getir reklamında görünce bütün planlarım bozuldu

Abdulkadir Selvi: Trump'ın barış planında en büyük pay Erdoğan'ın; Biden bu da sana ders olsun

Esfender Korkmaz: Bizim sorunumuz, ekonomi yönetiminin olmamasıdır

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×