Tepkiler üzerine vazgeçilen Sakarya’daki tank palet fabrikasının özelleştirilmesi için yeni formül uygulanacağı iddia edildi.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, fabrika Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) alınarak, Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş.’ye (ASFAT) resmen devredilecek. İddiaya göre, fabrika, bu işlemden sonra BMC’ye kiralanacak ya da fabrikanın işletmesi doğrudan BMC’ye devredilecek.
İktidara en yakın işadamlarından Ethem Sancak’ın sahip olduğu BMC’nin yüzde 49 hissesi Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamas el Sani’ye ait.
BMC, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Çukurova Holding’e el koyması sonucu fonun mülkiyetine geçmiş, daha sonra Sancak tarafından satın alınmıştı.
Resmi işlemler 21 Aralık’ta tamamlanacak
Habere göre, tank palet fabrikasının ASFAT’a devrine yönelik resmi işlemler 21 Aralık’ta tamamlanacak. Böylece fabrikada çalışan işçilerin tamamı Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kadrosundan çıkıp ASFAT kadrosuna geçecek. İşçilerin maaşları da 14 Eylül’den itibaren ASFAT tarafından ödenmeye başlanacak.
Askeri fabrikalar genel müdürlüğü ise komutanlarının fabrikada işçilere açıklama yapıp devir ve yeni işletme yöntemini açıkladı.
Türk Harb-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Yaşar Yavuz, komutanların yaptığı açıklamalardan fabrikanın ASFAT’a devredilmekle birlikte işletmesinin BMC’ye verileceğini, dolayısıyla Fırtına Obüsü ve Altay tankının BMC tarafından yapılıp ASFAT’a, oradan da MSB’ye satılacağını anladıklarını söyledi.
Uygulama başlamadan sistemin nasıl işleyeceğini anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Yavuz, yeni sistemde işçilerin haklarının büyük ölçüde korunduğunu, ancak milli güvenliği yakından ilgilendiren fabrikanın geleceği konusunda ciddi kuşkularının oluştuğunu ifade etti.
Söz konusu fabrikada askeri birlik statüsünde olan ve TSK’nın elindeki tanklar başta olmak üzere tüm paletli silah araç ve gereçler onarılırken, Fırtına Obüsleri’nin de üretimi yapılıyor.