• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKYapı Kredi Step

İçki tüketimi bir yılda 20 milyon litre azaldı ama vergi geliri fırladı

22/02/2021 08:40

Geçen yıl Türkiye’de içki tüketimi yaklaşık 20 milyar litre azalmasına rağmen, bu alanda toplanan ÖTV geliri yüzde 12 artışla 16 milyar 467 milyon liraya yükseldi.

Fotoğraf: Pixabay

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre içki tüketimi bir önceki yıla göre 19 milyon 981 bin litre azalışla, 1 milyar 8 milyon 180 bin litreye geriledi. En çok bira tüketimi azaldı.


Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre, geçen yıl bira tüketimi 10 milyon 740 bin litre düştü. Aynı dönemde şarap tüketimi 7 milyon 827 bin litre, votka tüketimi 1 milyon 438 bin litre azaldı. Viski tüketimi ise 3 milyon 424 bin litre arttı.

Rakıda büyük düşüş

Son 10 yıla bakıldığındaysa, tüketimi en fazla düşen rakı oldu. 2011 yılında iç piyasaya arz edilen toplam rakı miktarı 48 milyon 810 bin litreyken, 10 yılda bu miktar 30 milyon 103 bin litreye geriledi. Geçen yıl iç piyasaya arz edilen rakı miktarı ise bir önceki yıla göre 2 milyon litre arttı. Rakı ihracatında da düşüş görüldü. 2019’da 3 milyon 491 litre olan rakı ihracatı geçen yıl 3 milyon 267 bin litreye geriledi.

ÖTV zamları

Bu düşüşte vergi kanalıyla yapılan zamların da etkisi bulunuyor. İçkideki vergi zamları, bu kalemden elde edilen ÖTV miktarını zirveye taşıdı.

2006’da tahsil edilen her 100 liralık ÖTV’nin 5 lirası içkiden elde edilmişken, 2019’da 100 liralık ÖTV’nin 10 lirası içkiden tahsil edildi. İçkinin vergi gelirindeki payı yüzde 3.5’e kadar geldi.

Son 13 yılda içkiden elde edilen ÖTV 94 milyar 869 milyon lirayı aştı. Bu dönemde içkiden alınan ÖTV 13 yılda yüzde 729 artışla 2020’de 16 milyar 467 milyon liraya çıktı.

Pandemide tüketim düştü

Bakanlığın verilerine göre, geçen yıl içki satışının en düşük olduğu aylar ocak, şubat, mart ve nisan ayları oldu.

‘Normalleşme’nin başladığı haziran ayından itibaren, restoranların da açılmasıyla tüketim arttı. Ocak 2020, 38 milyon 688 bin litrelik iç piyasaya arz miktarıyla en düşük dönem olurken ağustos, 122 milyon 850 bin litrelik satışla en yüksek rakamın yakalandığı ay oldu.

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Erdoğan asgari ücret tartışmalarına noktayı koydu: Bir kez verilecek zamla bu iş biter

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan asgari ücret artışının bir kez yapılacağını söyledi.

2024 Oscar Ödülleri’nin saati değişti

2024’te 96’ncısı düzenlecek olan Oscar Ödülleri’nin saati değişti.

İBB sahilde bir kaçak yapıyı daha yıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri Üsküdar sahilinde SİT alanı içinde kalan bir kaçak yapıyı daha yıktı.

Erdoğan’dan ‘skandal dolandırıcılık’ davası hakkında ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘yüksek karlı gizli fon’ vaadiyle dolandırıcılık davasına ilişkin ilk kez konuştu. Erdoğan “Türkiye hukuk devletidir ve kim hukuksuzluk yapıyorsa cezasını çeker” dedi.

Bakanlıktan konutlardaki ‘fahiş fiyat’ artışına tedbir

Ticaret Bakanlığı konutlardaki fahiş fiyat artışını önlemek için aynı konuta farklı fiyat girenlere para cezası uygulayacak.

Ford Otosan iki çalışanı hakkında 247.8 milyon liralık tazminat davası açtı
Antalya’da bir evin bahçesinde kafatası bulundu

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 222 gündür hapiste

YAZARLAR

Kürt, Kürtçe şarkı söylüyor ve opera sanatçısı, olacak iş mi!

Murat Sevinç

Seçmenler çıldırmış olmalı

Bahadır Kaynak

Üç ustadan diyalog dersleri

Mustafa Dağıstanlı

Meşrubat, kahve ve hastane!

Murat Sevinç

Almanya gezisinin ardından

Bahadır Kaynak

Pasif direniş değil, aktif kabul

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Bir diken de kendime batırayım

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Murat Muratoğlu: Devletin görevi zenginlerin borçlarını silip, silinen borçları halktan tahsil etmek değildir

Berkant Gültekin: Devletin petrol ve maden gelirlerindeki hakkının yüzde 20’si Aile ve Gençlik Fonu’na aktarılacak

Vedat Milor: Roma’da basit bir kahve bile sanki acı değil tatlı bir tat bırakıyor damakta

Sezin Öney: Asıl mesele iş birliğiyle sistemi ‘ters yüz etmek’

Ayşenur Arslan: Tiktok’tan çürük kokuları geliyor ama kokunun kaynağı gerçek insan öyküleri

Miyase İlknur: Biz devletin topladığı paralarla oluşturulan fonlardaki paralarımızın akıbetini niye merak etmiyoruz?

Mustafa Balbay: Şair Eşref devletin kirlenmiş, yozlaşmış yanlarını eğip bükmeden eleştiren bir aydın

Murat Ağırel: Dolandırıcıların yeni yöntemi hesap kiralama

Akif Beki: Kendi kendimize yaptığımız kötülüğü hangi dış güç bize yapabilirdi?

İbrahim Kahveci: Faiz birden fazilet olmuş

Deniz Zeyrek: Milyon dolarları kayıtsız, vergisiz bir şekilde verenlere ‘mağdur’ demeyi bırakalım

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×