Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK), işadamı Osman Kavala’yı tutuklayan ve tahliye talebini reddeden hakimlerin isim listesini istediği bildirildi.

İstanbul Adalet Komisyonu’na yazılan ‘acele’ kayıtlı yazı 11 Kasım tarihli.
Gelişme son iki gündür Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yabancı yatırımcılara güven vermek ve ekonomiye istikrar kazandırmak için hukuk devleti ilkesini güçlendirecek uygulamaların tam anlamıyla yaşama geçirileceği yönündeki açıklamalarıyla aynı döneme denk geldi.
Gül, dün, bir alt mahkemenin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını uygulamamasına ilişkin tartışmaya da değinmiş, “AYM karar verip ‘mahkemenin buna uyar mı uymaz mı’ gibi bir öngörülebilirliğin olmadığı bir yerde yatırımdan, hukuk öngörülebilirliğinden bahsetmek mümkün değil. Anayasa, kanun, hukuk uygulanmak için vardır” demişti. Erdoğan da son olarak bugün bir kez daha ‘hukuk devleti’ vurgusu yapmıştı.
Ekonomideki gelişmelerle ilişkilendirildi
Sosyal medyada HSK’nın isim listesi talebi, son gelişmelerle ilişkilendirildi.
Avukat Aslı Kazan HSK yazısını Twitter hesabından “Berat Albayrak gitti, ekonomiden yargıya tüm işler rayına girdi(!)” ifadesiyle paylaştı.

HSK metni
HSK’nın 11 Kasım’da İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı’na yazılan yazıda şu ifadeler kullanıldı:
“Hakim ve Savcıların Derece Yükselmesi Esaslarına ilişkin 05/04/2017 tarihli 675/1 sayılı Hakimler ve Savcılar Kurulu İlke Kararı ve Birinci Sınıfa Ayrılan ve Birinci Sınıf Olan Hâkim ve Savcıların Çalışmalarının Değerlendirilmesi Esaslarına ilişkin 675/2 sayılı İlke Kararında yapılan 15/012020 tarih ve 31009 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ek düzenlemede: ‘Yargı bağımsızlığı ve Hâkimlik teminatı ilkeleri temelinde; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesine yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri, neden oldukları ihlalin niteliği ve ağırlığı ile ilgililerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile teminat altına alman hakların korunması konusundaki gayretleri, göz önünde bulundurularak yükselmeye layık olup olmadıklarına karar verilir’ hükmü yer almaktadır.
Yukarıda anılan ilke karan uyarınca İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2019/74 Esas sayılı dosyasında taraf olan Mehmet Osman KAVALA’nın tutuklanmasına yönelik, İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin 01/11/2017 tarihli tutuklama kararı, bu tutuklama kararına karşı yapılan itirazı değerlendiren İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nin 13/112017 tarihli karar, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki başvurusunun tutukluluk halinin devamına ilişkin tüm kararlar (re’sen ya da talep üzerine değerlendirilen) ve bu kararlara karşı yapılan itirazların değerlendirilmesine ilişkin kararlar, iddianame, duruşma zabıtlarının hazırlanarak UYAP üzerinden Genel Sekreterliğimize gönderilmesi hususunda, gereğini rica ederim.”
2017’de tutuklandığı Gezi davasından 2.5 yıllık tutukluluğun ardından altı duruşma sonunda 2020 Şubat ayında beraat eden Osman Kavala, bu kararın hemen ardından 15 Temmuz soruşturması kapsamında yeniden gözaltına alınmıştı.