Fransa, Almanya, Endonezya ve Hollanda’da da, Oxford Üniversitesi ile ilaç firması AstraZeneca’nın geliştirdiği Covid-19 aşısının kullanımı geçici olarak durduruldu.
Hollanda Sağlık Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, Hollanda İlaç Dairesi’nin (CBG), yeni bilgilere dayanarak, tedbir amaçlı ve daha fazla araştırılmak üzere AstraZeneca aşısının kullanımının geçici olarak durdurulmasını tavsiye ettiği belirtildi.
Açıklamada, Sağlık Bakanı Hugo de Jonge’nin bu tavsiyeye uyacağı ve Covid-19 aşısının kullanımının geçici olarak 28 Mart’a kadar durdurulacağı aktarıldı.
AstraZeneca aşısı ile aşılama randevularının ise iptal edileceği vurgulandı.
Bu hafta sonu yeni bilgiler edinildiği, Danimarka ve Norveç’ten olası yan etkilere ilişkin altı yeni rapor alındığı bilgisi paylaşıldı.
Endonezya, AstraZeneca’dan 50 milyon doz alacak
Endonezya Sağlık Bakanı Budi Gunadi Sadikin, yan etkisine ilişkin inceleme sürecinin devam etmesi nedeniyle AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldıklarını belirtti.
Söz konusu aşının yan etkileri konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) araştırma sonuçlarını beklediklerini ifade eden Sadikin, şu ana kadar alınan AstraZeneca aşılarının henüz dağıtıma sunulmadığı bilgisini paylaştı.
Bu arada, 8 Mart’ta 1.1 milyon doz AstraZeneca aşısı temin eden Endonezya, AstraZeneca’dan toplam 50 milyon doz aşı almayı planlıyor.
Almanya sağlık bakanı: Avrupa İlaç Ajansı karar verecek
Almanya sağlık bakanlığının açıklamasında, ülkenin aşı otoritesi Paul Ehrlich Enstitüsü’nün (PEI) tavsiyesine atıfta bulunarak, şunlar kaydedildi: “Almanya ve Avrupa’daki aşılamayla bağlantılı olarak serebral damarların trombozları ile ilgili yeni raporların ardından, PEI daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu düşünüyor. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), yeni bulguların, aşının onaylanmasını etkileyip etkilemeyeceğine ve nasıl etkileyeceğine karar verecektir.”
DSÖ: Aşılamadan kaynaklandığı kanıtlanmış bir ölüm olmadı
Daha önce İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Romanya, İtalya ve Bulgaristan bu aşının kullanımını geçici olarak durdurmuştu.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bazı ülkelerin, Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldığının farkında olduklarını, bu aşıya ilişkin incelemelerinin sürdüğünü kaydetmişti.
DSÖ Sözcüsü Margaret Harris de “AstraZeneca, kullanılan diğer aşılar gibi mükemmel bir aşıdır. Kullanılmaması için hiçbir neden yok. Ölümlerle ilgili verileri inceledik. Bugüne kadar aşılamadan kaynaklandığı kanıtlanmış bir ölüm olmadı” ifadesini kullanmıştı.