Tutuklu HDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan, ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ten dört yıl sekiz ay yedi gün hapis cezasına çarptırıldı.

Fotoğraf: DHA
Evrensel’de yer alan habere göre Diyarbakır 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya SEGBİS üzerinden katılan Aydoğan, tutuklu olmasına karşın halen milletvekili olduğunu belirterek, yasama dokunulmazlığının devam ettiğine dikkat çekti: “Şu an Türkiye’nin geleceği için çok önemli olan anayasa değişikliği Meclis genel kurulunda görüşülüyor. Şu anda cezaevinde olduğum için genel kuruldaki görüşmelere katılamıyorum, oy kullanamıyorum. Bu hak ihlalinin sona ermesini istiyorum.”
PKK’lıların cenaze törenlerine ve yürüyüşlerine Diyarbakır milletvekili olduğu için katıldığını belirten HDP’li vekil, cenazelere katıldığı için yargılandığını vurgulayarak şunları söyledi: “Siyasal iktidar kamuoyu üzerinden baskı yaratmak ve algı oluşturmak için bu sürekli gündemleştiriyor. Yargı siyasi iktidarın oluşturduğu bu baskı atmosferinden etkilenmemeli. Savcıdan bana yönelik bu iddiasını geri çekmesine beklerdim.”
Polis hiçbir uyarı yapmadı
Aydoğan, suçlama konusu yapılan eylemlerde dağılmaları ve eylemin yasadışı olduğu yönünde polisin kendisini hiç uyarmadığını söyledi.
Hakkında iddianameyi hazırlayan dönemin özel yetkili savcısı Ahmet Karaca’nın ‘MİT TIR’ları’ ve Gülen Cemaati davalarından tutuklu olduğunu hatırlatan Aydoğan, “O dönemde Diyarbakır’da hangi sokakta ne olmuşsa dakika dakika yazılıp benim dosyama konulmuş. Davanın iddianamesi inanılmaz bir şekilde polis ve savcılık tarafından doldurulmuş” deyip beraatını talep etti.
Cezada erteleme yok
Mahkeme, ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet etmek’ suçlarından açılan kovuşturmanın ertelenmesine karar verildi. Aydoğan, ‘örgüt üyesi olmamak ile birlikte örgüt adına suç işlemek’ten dört yıl sekiz ay yedi gün hapis cezasına çarptırıldı. Verilen cezanın ertelenmesine yer olmadığını yer verilen kararda, cezanın infazı tamamlanıncaya kadar Aydoğan’ın seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakılmasına karar verildi.
Eş başkanlar dahil 11 vekil tutuklu
Eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu HDP’li 12 vekil, 4 Kasım’da sabaha karşı evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.
Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer ile Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Demirtaş ve Yüksekdağ’la birlikte grup başkan vekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklanmıştı. İki gün sonra da Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan tutuklanmıştı.
HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca da Ankara’da gözaltına alınmalarının ardından 12 Aralık’ta tutuklanmıştı. Böylece tutuklu vekil sayısı 12’ye yükselmişti.
Birlik’in tahliye edilmesiyle beraber tutuklu HDP’li vekillerin sayısı 11’e düşmüştü.