Hulusi Akar da Silvan'daki tanklardan rahatsız: Asker şehirlere girmemeli

Şehirlerde PKK’yla çatışmaya girmemek için hükümete direndiği belirtilen TSK’nın tepesindeki isim Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da, askerin şehir merkezlerindeki operasyonlarda yer almasının doğru olmadığını ifade etti.

FOTO: ERGUN YILMAZ/DHA, DIYARBAKIR
FOTO: ERGUN YILMAZ/DHA, DIYARBAKIR

Son olarak geçen hafta Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde ‘yürütülen tanklar‘la, çatışma ve operasyon sürecinin yeni bir aşamaya geçtiği yorumları yapılmıştı.

Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün haberine göre bizzat Hulusi Akar da şehirdeki tank ve başka bazı görüntülerle, askerin şehir merkezlerindeki çatışmaya girdiği izleniminden rahatsız.

Askeri çevrelerde Akar’ın askerin şehirde operasyonlarda yer almasından duyduğu rahatsızlığı şu şöyle dile getirdiği belirtiliyor: “Asker şehir merkezlerindeki operasyonlarda olmamalı. Çünkü asker çok farklıdır. Askerin eğitimi ve yetiştirilmesi onun operasyonlardaki bakışının farklı olmasını sağlar. Askerin eğitimi, refleksleri, algılaması çok farklıdır. En önemlisi de askerin bir operasyon halinde hedef tanımları da farklıdır, hedef algılaması da. Asker doğası gereği operasyonlarda siviller gibi hareket etmez. Onun hedefleri vardır. Üstelik sivil vatandaşla sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle şehir merkezlerindeki operasyonlarda askerin yer alması doğru değildir. Şehir merkezlerindeki operasyonları polis ve jandarma yapmalıdır. Asker ancak şehir dışındaki operasyonlarda yer almalı.”

Bu yaklaşıma karşın hükümetin seçime doğru daha da artma eğilimi gösteren kent merkezlerindeki çatışmalarda askerin de yer alması görüşünde olduğu belirtiliyor.

TSK hükümete direniyor: PKK’ya karşı şehre girmek doğru sonuçlar doğurmaz