Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çanakkale’de, Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda çıkan orman yangının kontrol altına alındığını, 450 hektarlık alanın (yaklaşık 900 futbol sahası) zarar gördüğünü açıkladı.

Gelibolu ve Eceabat ilçelerinde, Ilgardere ve Yalova köyleri yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle dün akşam üstü yangın çıktı.
Havanın kararmasının ardından havadan müdahaleye ara veren ekipler, sabah gününün ilk ışıklarıyla tekrar harekete geçti. Karadan yürütülen çalışmalar ise gece boyunca devam etti.
Çanakkale’nin yanı sıra çevre il ve ilçelerden gelen yüzlerce kişiden oluşan ekiplerle, farklı bölgelerde etkili olan yangın yerden ve havadan müdahaleyle kontrol altına aldı.
‘Bir miktar ağaç ve yaban hayatını kaybettik’
Manisa’daki son programını dün iptal ederek Çanakkale’ye gelen ve çalışmaları koordine eden Pakdemirli, bugünkü basın toplantısında şu bilgileri paylaştı: “Yangına 20 helikopter, iki uçak, 118 arasöz, 20 dozer ve 510 personel ile müdahale edildi. Ayrıca diğer kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerimizden itfaiye araçları müdahale etti. Sevindirici unsur, can kaybının olmaması. Ama yer yer gördüğümüz hasarlar var. En önemlisi tabi bir miktar ağacımızı kaybettik. Bir miktar da yaban hayatının kaybolmuş olabileceğini varsaymamız gerekiyor.”

‘450 hektar alan etkilendi’
Geçen seneye kıyasla bu yıl çok daha fazla yangın çıkmasına rağmen daha az alanın etkilendiğini ifade eden bakan şöyle devam etti: “İnşallah böyle gider. İnşallah bu yangınımız son olsun, diyelim. Şu ana kadar yaklaşık 450 hektar alanımız etkilenmiş gözüküyor. Kesin tespitler yangın tamamen söndürüldükten sonra yapılır. Ağaçların haricinde tarım arazilerinde de hasarların olduğunu görüyoruz. Ağırlıklı olarak hasat edilen arazilerde bazı hasalarımız oldu.“

“Yer yer ekili ve dikili alanlarda da şahıs arazilerinde de bazı hasarların olduğu görünüyor” diyen Pakdemirli, hasarların karşılacağını bildirerek şu ifadeleri kullandı: “TARSİM kapsamında yangın hasarları da ödeniyor. Ama bölgede yüzde 10 ile yüzde 20 arasında TARSİM kapsamı var. Maalesef felaket geldikten sonra pişman oluyoruz. Ama tekrar özellikle çiftçimizi, üreticimizi TARSİM konusunda uyarmış olalım. Valilik de hasar tespit yapacak, Cumhurbaşkanlığı’na bildirilir. Bu konu ile ilgili de yapılması gereken herhangi bir şey varsa devlet bu konuda gereğini yapar. Ama bu köylerimiz orman köyleri olduğu için orman köyleri kapsamında da orman teşkilatımız tarafından da köylülerimizin tarımsal hasarlarını bir nebzede olsa karşılamak ve tarımsal faaliyetlerini sürdürmesi maksadıyla da belli bir miktarda fonu köylülerimize tahsis edeceğiz.”