Fransa'da sağcı öğrencinin dövülerek öldürülmesi tartışma konusu: 11 kişi gözaltında

Fransa’nın Lyon kentinde sağcı aktivist Quentin Deranque’ın hayatını kaybettiği olay, ülke genelinde büyük yankı uyandırdı.

Fotoğraflar: X / Ekran görüntüsü

Guardian’ın haberine göre 23 yaşındaki matematik öğrencisi Deranque, Avrupa Parlamentosu üyesi Rima Hassan’ın katıldığı bir üniversite konferansına karşı düzenlenen protesto sırasında olay yerindeydi.

Filistin kökenli Hassan, Jean-Luc Melenchon liderliğindeki sol parti La France Insoumise’i (LFI – Boyun Eğmeyen Fransa) temsil ediyor.

Göç karşıtı ‘Némésis’ topluluğuna göre Deranque, protestoya katılan üyelerini korumak amacıyla oradaydı.

Deranque, savcılığın açıklamasına göre en az altı kişi tarafından yerde dövüldü. Tanıklar, saldırganların demir çubuklar kullandığını söyledi.

Televizyon kanalı TF1’in yayınladığı görüntülerde, yerde yatan kişilere bir grubun saldırdığı, bazı kişilerinse kaçmayı başardığı görüldü.

Deranque ağır bir beyin travması geçirdi ve cumartesi hayatını kaybetti.

Némésis topluluğu, saldırıyı ‘antif­aşist aktivistlerin’ düzenlediğini öne sürdü ve gençlik grubu La Jeune Garde adlı grubu sorumlu tuttu.

La Jeune Garde ise olayla hiçbir bağlantısı olmadığını savundu. Cinayeti, Rima Hassan ve LFI üyeleri de kınadı.

Quentin Deranque.

Gözaltındaki isimler arasında LFI üyesi de var

Soruşturmayı yürüten Lyon Savcılığı, olayın kasten adam öldürme ve nitelikli saldırı şüphesiyle ele alındığını duyurdu.

Dün gece ilk gözaltı dalgası açıklandı. Savcılık, saldırıya doğrudan katıldığı veya failleri desteklediği şüphesiyle dokuz kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Birkaç saat sonra iki kişi daha gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında, LFI milletvekili Raphael Arnault’nun Meclis danışmanının da bulunduğu açıklandı. Arnault, danışmanının tüm görevlerini bıraktığını açıkladı.

LFI binası bomba ihbarı nedeniyle tahliye edildi

Gözaltı haberlerinin yayılmasının ardından, çarşamba günü LFI’nin genel merkezi bir bomba ihbarı nedeniyle tahliye edildi. Parti yönetimi, tüm çalışanların ve aktivistlerin güvende olduğunu duyurdu.

Olay, önümüzdeki ay yapılacak belediye seçimleri ve 2027 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Fransa’daki siyasi tansiyonu daha da yükseltti.

Fransa Ulusal Meclisi’nde dün Deranque anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Lyon’da önümüzdeki cumartesi onun anısına bir yürüyüş düzenlenmesi planlanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da sükunet çağrısında bulunarak faillerin yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyledi.