Ülkü Ocakları’nın Ege Üniversitesi sorumlusu Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun geçen 20 Şubat’ta bıçaklanarak öldürülmesinin ardından senatonun aldığı yasak kararına rağmen eylem yapmak isteyen 200’e yakın öğrenciye soruşturma açıldı.
Öğrencilerin soruşturma kapsamında ifadelerini final haftasında vermek zorunda oldukları belirtildi.

FOTO: IZMIR / DHA (ARSIV)
Engelleme, gözaltı şimdi de soruşturma
Ege Üniversitesi’nde, basın açıklaması için toplanmak, valiyi protesto etmek, Nihat Kazanhan, Özgecan Aslan’ın öldürülmesi ve hayvan haklarına dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlemek isteyen öğrenciler, polis ve özel güvenlik tarafından engellendi, zaman zaman gözaltına alınanlar oldu.
Söz konusu etkinliklere katılan öğrencilerin birçoğu şimdi de üniversite tarafından başlatılan soruşturma kapsamında ‘Soruşturulan’ sıfatıyla ifade vermeye çağrılmaya başlandı.
200 arkadaşımız hakkında bine yakın soruşturma açıldı
Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği 1’inci sınıf öğrencisi ve Öğrenci Kolektifleri üyesi 20 yaşındaki Emine Akbaba, yalnızca kendisi hakkında 20 Şubat’tan bu yana 14 soruşturma açıldığını belirtti.
Akbaba, “Soruşturma dosyalarında, balon şişirmek, bezlere yazılama yapmak ve bunları sac bariyerlere asmak gibi suçlamalar var. Yaklaşık 200 arkadaşımız hakkında bine yakın soruşturma açıldı. İfadelerimiz final haftasında alınacak, okulun artık normalleşmesini istiyoruz. Ayrıca sınav haftasında ifade verecek olmamız da bizleri olumsuz etkiliyor. Suçlamalar ailelerimize de çok komik geliyor, öğrencileri lütfen rahat bıraksınlar” dedi.
Özel güvenlik tacizde bulundu
Geçen 18 Mayıs’ta bir eylem sırasında üniversitenin güvenlik personelinin tacizine uğradığını ve bununla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu dile getiren Akbaba, “Hayvan katliamlarını protesto etmek istedik. Bu sırada bir arkadaşımızla üniversitenin güvenlik personeli arasında tartışma yaşandı. Gerginlik çıkınca bir güvenlik personeli eliyle tacizde bulundu. Darp edilen arkadaşlarımız oldu. Demokratik hakkımızı kullanmamız engelleniyor. Bize stant açtırmıyorlar ama firmalar her yerde stant açabiliyor. Biz artık bu gerginliğin son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.
Babam okula dava açmak istedi
Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı öğrencisi 20 yaşındaki Özgür Duran da okul yönetimi tarafından hakkında altı soruşturma açıldığını belirtti. Duran, şunları söyledi: “Babam evimize gelen soruşturma evrağını gördüğünde, okul yöneticilerine dava açmak istedi, ancak hem maddi açıdan hem de vakit sıkıntısı nedeniyle bu kararından vazgeçti. Balon şişirmeyle bizleri terör örgütleriyle ilişkilendiriyorlar. İfadelerimizin final haftası döneminde alınacak olması bizleri zor durumda bırakıyor. Birçok arkadaşımız hakkında uzaklaştırma kararı verildi. Artık normale dönülmesini istiyoruz.”