Almanya, Türkiye’ye 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı satışı için onay verdi. Konuya yakın bir kaynağa göre Berlin’deki hükümetin Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin ön talebine yeşil ışık yaktı.

Der Spiegel dergisi, Alman Federal Güvenlik Konseyinin Türkiye’nin savaş uçağı için ön talebini onayladığını öne sürdü. Haberde, Türkiye’nin bu uçakları bir NATO ülkesine karşı kullanmayacağına dair güvence verdiği de yazıldı.
Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan iki kaynaksa, 40 uçak için imzalanacak sözleşmenin 5,6 milyar dolar değerinde olabileceğini, fakat müzakerelerin hala sürdüğünü bildirdi.
Söz konusu Eurofighter savaş uçaklarını Almanya, İtalya, İspanya ve Britanya’nın oluşturduğu bir konsorsiyum üretiyor.
Türkiye bu uçaklar için ilk kez Mart 2023’te başvurmuştu. Fakat İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu 23 Mart’ta tutuklanınca o dönem Almanya’da hükümeti devretmeye hazırlanan koalisyon hükümeti Türkiye’ye savaş uçağı satışını engellemişti.
İmamoğlu’ysa “Türkiye’nin ulusal çıkarları (Cumhurbaşkanı Tayyip) Erdoğan’dan da İmamoğlu’ndan da daha değerlidir” diyerek yeni kurulacak hükümetin bu karardan dönmesini istemişti.
Alman hükümet sözcüsü konuya ilişkin açıklama yapmayı reddederek Güvenlik Konseyi toplantılarının gizliliğini hatırlattı.
Geçen hafta İngiltere başbakanıyla görüşmek için Londra’ya giden Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Eurofighter Typhoon’un Türkiye’ye ihracatına ilişkin soruyu “İhracat izinleri konusunda henüz karar almadık ama bu tür bir ihracat lisansını mümkün kılacak bir yoldayız” diye yanıtlamıştı.
25 Haziran’da Hollanda’nın Lahey kentindeki NATO liderler zirvesine katılan Tayyip Erdoğan’ın birincil meselelerinden biri de savaş uçaklarının satışıydı. Öyle ki Türkiye’nin en az 20 adet Eurofighter satın almak istediği, maliyetinse yaklaşık 10 milyar avroya (yaklaşık 475 milyar lira) kadar çıkabileceği belirtilmişti.
En pahalı savaş uçakları arasında yer alan Eurofighter Typhoon’un adet fiyatı yaklaşık 100 milyon avro. Ayrıca uçakların bakım ve modernizasyon masrafları var.
Savaş uçaklarının Britanya’da üretilmesi, parçalarınınsa Almanya’dan temin edilmesi planlanıyor.