Esfender Korkmaz: Özel eğitimde fiyatların yüksek artışının çeşitli nedenleri var

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

warning
Okura not:

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Özel eğitimde fiyatların bu kadar yüksek artışının çeşitli nedenleri vardır;

1. Anayasaya göre vakıf Üniversiteleri kar amacı gütmeyen vakıflar tarafından kurulur. Anayasaya bu maddeyi darbecilerle anlaşarak İhsan Doğramacı soktu. Amacı Üniversite kurmaktı. Ama vakıf adına köşk yaptı kendi oturdu. Devlet arazisine villalar yaptı, o zamanki üst düzey siyasiler ve herkese verdi veya sattı. Bu günkü holdingi kurdu.

Nasıl oluyor da vakıflar ve kar amacı olmayan vakıf üniversiteleri satılıyor? Aslında satılan vakıf yönetim kurulu üyeliğidir. Yasal boşluk var ve bu nedenle hülle yapılıyor. Vakıf yönetim kurulu değişiyor.

2. Devlet Üniversitesini kazanamayanlar, paralı üniversitede yaklaşık istedikleri bölüme girebiliyor.

3. Özel ilk öğretim ve liseye talep var, çünkü Milli Eğitim herkesi imam-hatibe zorluyor. Ayrıca genelde devlet okullarında eğitim kalitesi düşüktür. Devlette daha kaliteli eğitim veren Anadolu liseleri gibi liselerin kontenjanı sınırlıdır.

4. Eğitim kurumları patronları bu fırsatları kâra çeviriyor.

Esfender Korkmaz’ın yazısı