Erdoğan duymasın: Tarihi yarımadayı değiştirecek planda 37 başlığa ret

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Büyük projeleri rafa kaldırmayı amaçlayan bir koalisyon görüşmesi yapmak isteyenler, karşılarında beni bulur” sözlerinin ardından, İstanbul 2’inci İdare Mahkemesi İstanbul’da tarihi yarımadayı ilgilendiren uygulama planında 61 konu başlığından 37’sine yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İptallerin içinde yok yok

EMINONU VE SIRKECI BOLGESININ HAVADAN GORUNTULERI(FOTO ALI AKSOYER/ISTANBUL(DHA))
Fotoğraflar: DHA

 

İstanbul 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama planın iptali istemiyle açılan davada, hakkında yürütmeyi durdurma kararı bulunan ana başlıklar arasında Avrasya Tünel Geçişi’nin bağlandığı Kennedy Caddesi, tarihi yarımada trafiğini yoğunlaştıracağı öngörülen ulaşım kararları, AVM ve otel yapılmasının önü açılan Topkapı İETT Garajı, Kumkapı Balık halinin marina olmasına ilişkin planlar yer alıyor.

Davada, 1/1000 ölçekli planı değerlendirmek üzere, 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden üç öğretim üyesi 286 sayfalık detaylı bir bilirkişi raporu hazırladı. İstanbul 2’inci İdare Mahkemesi’nin bilirkişi raporuna dayanarak verdiği ara kararda öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

Avrasya Tünel Geçişi trafiği artırır

tarihi yarimada8

Tarihi yarımada bölgesindeki araç trafiği ve sahil şeridinde yer alan Kennedy Caddesi’ne ilişkin ulaşım kararlarında oy çokluğuyla yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Hazırlanan ulaşım planlarının Tarihi yarımadanın gerçekliğinden yola çıkılarak değil, metropol kentin ulaşım taleplerine göre belirlendiğinin ifade edildiği raporda, toplu taşımaya yönelik araştırmaların yetersiz olduğu vurgulandı.

Araç trafiğinin kademeli olarak azaltılmasına ilişkin politikaların benimsenmesine rağmen Aksaray, Yenikapı, Eminönü kavşaklarda yolların yer altına alınmasının hızlı trafik akışına neden olacağı belirtildi.

Siluetin korunmasından çok trafik hızının artırılması amaç

EMINONU VE SIRKECI BOLGESININ HAVADAN GORUNTULERI(FOTO ALI AKSOYER/ISTANBUL(DHA))

Bilirkişi raporunda Tarihi Yarımadaya bağlanacak Avrasya Tünel Geçişi’ne ilişkin ise “Tarihi yarımadanın silüetinin korunması kaygısından çok, Avrasya Tüneli vasıtasıyla trafik akış hızının arttırılmasının amaçlandığı” tespitinde bulunuldu.

Avrasya Tüneli projesi kapsamında sahil şeridinde yer alan Kennedy caddesinin üç şeritten dört şeride çıkarılması, alt geçitler ve U dönüşü gibi uygulamaların trafik hızını arttıracağı ifade edildi.

Marinaya da geçit yok

tarihi yarimada2

1. Derece koruma bölgesinde yer alan ve geçtiğimiz aylarda Avrasya Tüneli geçiş güzergahı üzerinde olduğu gerekçesiyle yıkılan Kumkapı Balık Hali’nin marina olarak düzenlenmesine ilişkin kararda ise mahkeme oy birliğiyle yürütmenin durdurulması kararını verdi.

Mahkeme kararında ‘Belediye Hizmet Alanı’ olarak belirlenen alanın ne işleve sahip olacağı ve alandaki yapılaşma koşullarının net olarak belirtilmemiş olduğu gerekçesini sundu.

Yedikule bostanlarına yürütmeyi durdurma

UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan ve Yedikule’den Ayvansaray’a kadar uzanan kara surları koruma bandında yapılacak işlemler için yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Yedikule Bostanlarının da yer aldığı bölgelerde yapılması planlanan açık spor alanları, rekreasyon alanları “Karasurlarının tarihsel kimliğiyle çelişecek olması” gerekçesiyle uygun bulunmadı.

Sirkeci Garı turistik amaçlı kullanılacak

2’inci İdare Mahkemesinin kısmen yürütmeyi durdurma kararı verdiği yerler arasında Sirkeci Tren İstasyonu, Yedikule TCDD Atölyeleri, Yedikule Gazhanesi, Fatih bölgesi geneline inşa edilecek otoparklar, sur içinde kalan öğrenci yurdu ve meslek okulları gibi maddeler öne çıkıyor.

Mahkeme, Sirkeci Tren istasyonun ‘demiryolu hattının atıl kalması nedeniyle gar olarak kullanılmaması’ ancak kültürel amaçlı kullanılması yönünde karar verdi. Yedikule TCDD Atölyeleri ve Gazhanesi için ise yeni yapılaşmaya izin verilmezken, mevcut alanın turizm ve kültür alanı olarak düzenlenmesi yönünde karar verildi.