60 madde ile TBMM’ye gelen ‘torba yasa’ olarak adlandırılan düzenleme, tahmin ettiğimiz gibi, Komisyondan 150 madde olarak geçti. Bu hafta TBMM Genel Kuruluna gelecek olan yasaya, burada da maddeler eklenmesi halinde kapsamı daha da genişleyecek.
Birbirinden farklı konularda düzenlemelerin bir araya getirilmesi nedeniyle, belki de çorba denilemediği için, torba adı verilen düzenleme, bence yasa yapma biçiminden içindeki maddelere kadar, hiç gelmese çok daha iyi olacaktı. Soma faciasına denk gelince, belki de vahşi kapitalizm koşullarındaki çalışma koşulları iyileştirilir diye umut edildi ama tam tersi oldu. Madenciler için göstermelik ücret maddeleri kondu, facianın nedenlerinden taşeronluk sistemi bile tam olarak önlenmediği gibi, maden ocaklarında “yaşam odaları artı” maddesi bile, AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.
Geriye ne kaldı derseniz; tümüyle popülist, yasa ve kurallara uymayan vatandaşlar, işadamları ve devlete af getiren maddeler yeraldı. Başından beri belli ki Hükümetin amaçladığı buydu. Bu arada Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle popülizm had safhaya ulaştığı için, çeşitli kesimlerin desteğini almak için pürüzlü konular gündeme girdi, yeni aflar, imtiyazlar getirildi.
Özet olarak, devletin, kendisi dahil, koyduğu kurallara uymayanlara kıyak çektiği bir torba düzenleme oldu. Bir başka deyişle devletin koyduğu kurallara uyan dürüst vatandaşlar ve işadamları cezalandırılmış oldu.