• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Cinsiyetçi okuma fişlerine karşı 'kamu spotu': Ayşe sofrayı kurmasın

14/09/2015 09:49

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimde kız ve erkek çocuklar arasında cinsiyet eşitliğinin sağlanması için ‘Ali ekmek al, Ayşe sofrayı kur’ gibi cinsiyetçi mesajlar içeren okuma fişlerine yönelik kamu spotu hazırladı.

‘Ali ile Ayşe’yi yeniden düşün’

20140402 ilkokul

Habertürk’ten Aykut Yılmaz’ın haberine göre, açılışı 21 Mayıs’da Ankara’da gerçekleştirilen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP) kapsamında eğitim politikalarında atılacak adımlar belirlendi.


MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün okullarda kız ve erkek öğrenciler arasındaki cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına bir kamu spotu hazırlamasına karar verildi. RTÜK’ün de onay vermesiyle, kamu spotunun televizyonlarda yayınlanmasının önü açıldı.

Eğitim sektöründe cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırmayı amaçlayan kamu spotunda, eski okul fişlerine atıf yapılarak, “Ali topu at, Ayşe topu tut. Ali ekmek al, Ayşe sofra kur. Ali babana yardım et, Ayşe annene yardım et. Ali adam ol. Ayşe, Ayşe. Bunları yeniden yazmaya var mısın?” deniliyor.

Ders kitapları incelenecek

Buna göre, 10 ilde 40 pilot okulda uygulanmaya başlanan projenin tek ayağı kamu spotundan da oluşmuyor. MEB yetkilileri, 24 ay sürecek proje çerçevesinde 10 ders programının ve 80 ders kitabının da elden geçirileceğini belirtiyor. Ders kitaplarından cinsiyet eşitliğine aykırı bölümlerin çıkarılması planlanıyor.

Öte yandan toplumsal cinsiyet eşitliğinin müfredatın içinde eritilmesi, ancak ders konusu olarak okutulmayacağı da kaydediliyor.

Projeyi değerlendiren RTÜK üyesi Esat Çıplak, “Ekmek almak sadece erkek işi ya da sofra kurmak sadece kadın işi değil. Cinsiyet ayrımı çocukluktan başlıyor. Maalesef okullarda da yapılıyor. Bunu engellemek için güzel bir kamu spotu hazırlanmış. Biz de onay verdik” diye konuştu.

ETCEP nedir?

Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP) kapsamında eğitim politikalarında atılacak adımlar belirlendi.

ETCEP, 10 ilde 40 pilot okulda gerçekleştiriliyor. Projeyle üç temel sonuca ulaşılması hedefleniyor.

Bunlar okullardaki akademik ve idari personele yönelik bir kılavuz ve değerlendirme aracı olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teminat Aracı’nın hazırlanması, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı yaklaşımın eğitim sisteminin tamamında benimsenmesi ve müfredatın toplumsal cinsiyet eşitliği açısından incelenmesi ve gözden geçirilmesi.

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Giresun'da denizde kaybolan çocuğun cansız bedeni bulundu

Giresun’da dün babasıyla denize girdikten bir süre sonra kaybolan 10 yaşındaki Toprak Derme’nin cansız bedenine ulaşıldı. 

Trump: Hamaney'in saklandığı yeri tam olarak biliyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i kastederek “‘Ruhani lider’ denilen kişinin nerede saklandığını tam olarak biliyoruz” dedi.

Trump 'biz' dedi: İran semalarının kontrolü artık tamamen elimizde

ABD Başkanı Donald Trump, “Artık İran semaları üzerinde tam ve mutlak bir kontrolümüz var.” dedi.

Matthew Perry'ye ketamin temin eden doktor 40 yıla kadar hapisle yargılanacak

‘Friends’ (Arkadaşlar) dizisinde canlandırdığı Chandler Bing karakteriyle bilinen Matthew Perry’nin ketaminle bağlantılı ölümüne ilişkin davada doktor Salvador Plasencia, 40 yıla kadar hapisle yargılanacak.

İmamoğlu'nun duruşma görüntüleri için soruşturma

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun dünkü duruşmasından görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasına soruşturma başlatıldı.

Nokta yazarı Perihan Mağden: Erdoğan köşeye sıkışmış vahşi bir kaplan gibi
Bolu'da inşaat işçileri 'bayrak tartışması'nda linç edilmek istendi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 786 gündür hapiste

YAZARLAR

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

Gelecekten ses veren siyasetçiler…

Murat Sevinç

İşgalci kelimeler

Mustafa Dağıstanlı

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Esfender Korkmaz: Gençler başka ülkeye gidip çalışmaya başlarsa, bu maliyetin atıl kalması demek

Akif Beki: Türkiye, Rusya'dan daha etkin bir rol oynayabilir

Yılmaz Özdil: İsrail nüfusunun toplamından daha fazla sayıda İranlı İran dışında yaşıyor

Alaattin Aktaş: İki yılın en yüksek cari açığı bu nisanda verildi

Ceren Sözeri: Gazetecilerin gazeteci olduğuna şahidiz diye çırpınıyoruz

Murat Ağırel: 40 bin lira para için gece gündüz çalışıyor, Afrika'ya döndük

Nevşin Mengü: Biz milletçe gerçeklerle değil fantezilerle ilgileniyoruz

Murat Sabuncu: Öcalan'ın İsrail ile ilgili söyledikleri önemli

Hande Fırat: İsrail uçaklarından bazıları ilk gece Türkiye'nin hava sahasını ihlal etti

Yaşar Aydın: 'İran'dan sonra hedef biz miyiz?' tartışması sürüyor

Ali Eyüboğlu: Arda Güler'li soru 'Laiklik elden mi gidiyor?' tartışmalarını yeniden gündeme oturttu

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×