• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

E-sigarayla civa, formaldehit ve kurşun solumak ister misiniz?

14/01/2022 20:20


Türk Toraks Derneği Tütün Çalışma Grubu, Türkiye’de e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin yasal olarak satışı mümkün değilken, bu karara uyulmadığı, gençler arasında tüketimin giderek arttığı uyarısında bulundu. E-sigaraların içinde, başta civa, formaldehit, kurşun, keton gibi çok sayıda madde bulunuyor.

Fotoğraf: Reuters

Endüstri pazarlama stratejisini ‘zararı azaltma’, ‘sigarayı bıraktırma’ iddiaları üzerine kursa da bilimsel veriler, bunların yalan olduğunu ortaya koyuyor. Tüm tütün ürünleri gibi e-sigara da toksik ve kanserojenler içeriyor. Tütünü yakmadan nikotin açığa çıkarıyor ve bağımlılık yaratıyor.


Yaygınlaşan sigara yasakları nedeniyle, kan kaybeden tütün endüstrisinin yeni stratejisi, ‘zararsız’ olduğunu öne sürdüğü e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin pazar payını yükseltmek. Özellikle hedeflediği grup ise, uzun yıllar müşterisi olabileceğini düşündüğünü çocuk ve ergenler. Endüstri bir yandan bunların sigara bırakma yöntemi olabileceğini öne sürerken diğer yandan Türkiye’de 2013’de getirilen e-sigara satışı, reklamı ve kapalı alanlarda içilmesi yasağını delmeye çalışıyor.

Ortaokul yaşlarında içen çocuklar var

Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Sekreteri Dr. Pelin Duru Çetinkaya e-sigara kullanımının çocuklar ve gençler arasında yaygınlaştığını belirterek, ABD verilerini paylaştı. ABD’deki lise öğrencileri arasında e-sigara kullanımı, 2011 yılında yüzde 1,5 iken 2020 yılında yüzde 19,6’ya yükseldi. 2014 yılından 2020 yılına kadar olan süreçte aromalı e-sigara kullanıcılarının genel oranı yüzde 65,1’den yüzde 84,7’ye çıktı. 2016’da, ABD’deki ortaokul ve lise öğrencileri arasında en yaygın kullanılan tütün ürününün e-sigara olduğu bildirildi. 18-20 yaşındaki yetişkinlerin yüzde 20’sinden fazlası e-sigarayı en az bir kez denediğini belirten Çetinkaya, şöyle devam etti:

“3 bin 925 çocuk ve ergeni kapsayan, 69 ülke ve bölgeyi temsil eden 26 ulusal anketten derlenen verilere göre, nikotin içeren ve içermeyen e-sigara kullanım yaygınlığı yüzde 17,2 olarak bildirilmiştir. Bu sonuç, dünya genelinde neredeyse her beş çocuk veya ergenden birinin nikotin içeren e-sigara sistemleri ile tanışık olması demektir. Ülkemizde yapılan anket çalışmalarında da e-sigaranın gençler arasında yaygın olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.”

Sigara gibi toksik ve kanserojen

E-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin içeriğinde cıva, krom, kurşun gibi son derece zehirli maddelerin bulunduğuna dikkat çeken Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı, şunları kaydetti: “Nikotin konsantrasyonları büyük ölçüde farklılık gösteren e-sigaralarda propilen glikol, gliserol, etilen alkol, polietilen glikol (PEG400), diasetil dietilen glikol, amino-tadalafil, rimonabant, cannabibinoid, nitrozaminler, formaldehit, asetaldehit keton, cıva, tetrametilpirazi, kurşun, nikel, krom, nikotin, yapay aromalar olmak üzere çok çeşitli kimyasallar bulunmaktadır. Isıtılmış tütün ürünleri elektronik olarak kontrol edilen bir ısıtma sistemi ile tütün yakmadan nikotin açığa çıkaran ürünlerdir. Tüm tütün ürünleri gibi toksiktir ve kanserojenler içerir.”

“E-sigaraya pasif maruziyet bile çocuklarda

davranış değişikliğine neden oluyor”

Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Bahriye Oya İtil çocuklarda e-sigaraya pasif maruziyetin çocuklarda davranış değişikliğine dahi yol açtığını belirterek şunları söyledi: “E-sigarada bulunan çeşitli kimyasalların yanı sıra özellikle aroma verici katkı maddelerinin de insan embriyo kök hücreleri, fare nöral kök hücreleri ve insan akciğer kök hücreleri üzerine sitotoksik etkisi gösterilmiştir. Deneysel çalışmalarda beyin gelişimine nörotoksik etkisi olduğu ve annenin e-sigara içmesinin çocukta davranışsal ve kognitif değişikliklere yol açabileceği bildirilmiştir. E-sigaranın, başta solunum ve kardiyovasküler sistemler olmak üzere karaciğer, böbrekler ve sinir sistemine de zararları vardır. E-sigara bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek, zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonları riskini de arttırmaktadır. Ayrıca EVALI (e-cigarette and vaping use associated lung injury) olarak adlandırılan akut akciğer hasarı ile solunum yetmezliği ve ölüme yol açabilmektedir. Sigara için söz konusu olduğu gibi e-sigaraların da SARS-CoV-2’ye duyarlılığı ve Covid-19 gelişimini artırdığı gösterilmiştir.”

Uluslararası kuruluşlar da uyarıyor

Isıtılmış tütün ürünleri kullanıcılarını, çoğu kansere neden olan toksik emisyonlara maruz bırakır ve geleneksel sigaralardan daha az zararlı olduklarını gösteren yeterli kanıt bulunmuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, her türlü tütün ürünü kullanımı, e-sigaralar ve ısıtılmış tütün ürünleri de dahil olmak üzere zararlı. Avrupa Solunum Derneği (ERS), sigara içiminde olduğu gibi, ısıtılmış tütün ürünlerinin de bağımlılık yaptığı ve insanlar için kanserojen maddeler içerdiğini bildiriyor.

Amerikan Toraks Derneği (ATS) ve diğer uluslararası solunum dernekleri, e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin tehlikeleri, insan sağlığına ve tütün kontrolü mücadelesine verdikleri zararlar hakkında görüş raporları yayınladı. Avrupa Pediatri Akademisi (EAP) e-sigaraların ve ısıtılmış tütün cihazlarının ve bu cihazlarda kullanılan likitlerin sağlık açısından çok tehlikeli olduğunu, bu nedenle çocuklar ve gençlerin e-sigaraya erişimlerinin ve tıpkı sigara dumanında olduğu gibi pasif maruziyetlerinin de yasalar aracılığıyla engellenmesini öneriyor. Tüberküloz ve Akciğer Hastalıkları Uluslararası Birliği (UNION), yüksek bağımlılık yapıcı nikotin ve tütün ürünlerinin düşük ve orta gelirli ülkelere sokulmasının felakete varan sonuçları olacağını bildiriyor.

‘E-sigaraya geçit vermeyin‘

Türk Toraks Derneği e-sigarayla ilgili aşağıdaki uyarı ve taleplerini sıraladı:

  1. Başta sigara içmeyenler, çocuk, ergen ve hassas gruplar olmak üzere bütün toplumun e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerine (doğrudan tüketim yoluyla veya buharına dolaylı olarak) maruz kalması engellenmelidir.
  2. E-sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri gibi yeni nesil tehditlerin üretimine, ithalatına ve satışına geçit vermeyen kararlılık sürdürülmelidir.
  3. Ülkemizde e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin yasal olarak satışı mümkün değilken bu karara uyulmadığı, ülkemizde de gençler arasında tüketimin giderek arttığı çalışmalarda görülmektedir. 25.02.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan 2149 Sayılı “Elektronik Sigara ve Benzeri Cihazlar ile Bazı Tütün Mamulleri ve Tütün Mamulünü Taklit Eder Tarzda Kullanılan Mamullerin İthaline İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı”nın etkin uygulaması ve gerekli denetimlerin yapılması büyük önem arz etmektedir.
  4. Söz konusu ürünlerin yasa dışı yollarla tanıtım ve pazarlamasını yapan internet sayfaları ve sosyal medya hesapları faaliyetlerinin ivedilikle önlenmesi gerekmektedir.

Filed Under: Aktüel, Sağlık

SON HABERLER

Kılıçdaroğlu aday olursa…

LEVENT GÜLTEKİN [email protected] @acikcenk  Vaktinde … Devamı...

Şampiyonluğu kutlarken ‘Efes’ diyemeyen THY genel müdürü alay konusu oldu

Basketbol THY Euroleague finali şampiyonu Anadolu Efes'i kutlarken, 'Efes' … Devamı...

KLİMİK’ten A’dan Z’ye maymun çiçeği

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), … Devamı...

Son 24 saat: 1264 vaka, üç ölüm

Türkiye'de son 24 saatte 1264 Covid-19 vakası kaydedildi, üç kişi … Devamı...

Anadolu Efes yine Avrupa şampiyonu!

Basketbol THY Euroleague finalinde Real Madrid'i 58-57 yenen Anadolu Efes, … Devamı...

Erdoğan’dan AKP’li gençlere: Siz dünyayı değiştireceksiniz

AKP'li gençlere seslenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Siz dünyayı … Devamı...

Toprak altında kalan köpek yavrularını itfaiye kurtardı

Burdur'un Bucak ilçesinde toprak altında kalan köpek yavruları, itfaiye … Devamı...

Cem Bölükbaşı, İspanya’daki F2 sprint yarışında 18’inci oldu

Milli sporcu Cem Bölükbaşı, Formula 2 Dünya Şampiyonası'nın dördüncü ayağı … Devamı...

DEVA’nın ilk mitinginde konuşan Babacan: Beştepe yapımı yerli ve milli bir kriz var

Gaziantep'te partisinin ilk mitinginde konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı … Devamı...

İstanbul mitinginde konuşan Kılıçdaroğlu: İktidarda değişmeyeceğiz, neysem oyum!

TUĞBA ÖZER @tugbaaozerr Partisinin ‘Milletin … Devamı...

Şahan Gökbakar’dan Varank’a yanıt: Madem araştırdınız üretilen uçak bulun
Bakan Koca: İstanbul’da Covid-19’dan hastaneye yatışlarda bir miktar artış var

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1663 gündür hapiste

YAZARLAR

Kılıçdaroğlu aday olursa…

Levent Gültekin

İsveç Köftesi, Kürt Böreği

Bahadır Kaynak

Yekta Kopan’ın özrü, Gezi’nin sızlayan kemikleri…

Dağhan Irak

Akrep’te Ay Tutulması

Neslihan Kazdal

Buluşalım artık!

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Tekrardan kaçın ama sakınma!

Mustafa Dağıstanlı

Onca insan ‘sivil ölüme’ mahkûmken toplumda huzur olacaktı, öyle mi!

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Deniz Yıldırım: Sorunların kaynağı koalisyon, çözümü de tekelleşme değil

L. Doğan Tılıç: Muhalefetin ‘keşke’ için zamanı da tahammülü de kalmadı

Nasuhi Güngör: Çok farklı mecralardan bu süreci takip ediyorum

İsmail Gökhan Bayram: Sosyal medya şirketlerine güvenemeyeceğimiz zaten açık

Mustafa Karaalioğlu: ‘Kim olsa bundan daha iyisini yapar’ rahatlığı

Oğuz Demir: İktidar tahminimizin çok ötesinde bir sürprizle karşı karşıya kalacak

Ahmet Takan: Babacan doğruyu söylemiyor

Burhanettin Duran: Kim kimi ikna etmeli?

Deniz Zeyrek: Büyük ihtimalle ihaleyi alan yandaş şirketin talebiydi

Murat Muratoğlu: Hedef muhtemelen 2053 ya da 2071’e ertelendi

Zeynep Gürcanlı: 2023 seçimleri sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor

ABD’de çıplak foto şantajı 17 yaşındaki gencin intiharına sebep oldu

Yuvadan düşen yavru kartallar koruma altında

İlkokul öğrencisi görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan şapka tasarladı

‘Gözü dışarda erkek’ ‘meme’ini gören Elon Musk’ın tepesi attı

FOX TV sunucusu Selçuk Tepeli’den canlı yayında çiftçi tepkisi

Judoda Sümeyye Kaya Gymnasiade’de altın madalya kazandı

Pi sayısının virgülden sonraki 3 bin 600 basamağını ‘noter huzurunda’ ezbere okudu

Dürüm dağılmasın diye: Yenilebilir bant

Rapor yazmak için incelediği dokuların mikroskobik görüntülerini ‘Pathart’la sanat eserine dönüştürüyor

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi