HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, ‘özerklik’ konusundaki açıklamaları nedeniyle iki ayrı soruşturma başlatıldı.

Fotoğraf: DHA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Demirtaş’ın Diyarbakır’da toplanan Demokratik Toplum Kongresi’nde 26 Aralık’ta yaptığı konuşmadaki özerklik ve öz yönetimle ilgili sözleri nedeniyle bu soruşturmayı başlattığı öğrenildi.
Soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu’nun anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlara ilişkin madderi kapsamında başlatıldığı belirtildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da, DTK genel kuruluyla ilgili Demirtaş ve DTK Eş Başkanları Hatip Dicle ile Selma Irmak’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi hakkında soruşturma başlattı.
Demirtaş ne demişti?
DTK genel kurulunda yaptığı konuşmada Kürt halkının nasıl yaşamak istediğine kendisinin karar vereceğini dile getiren Demirtaş, “Artık gelecek yüzyılda bir Kürdistan gerçeği olacak. Özerk bölgeleri de olacak belki devleti de olacak. Kürtler artık kendi coğrafyasında siyasi bir irade olacaktır.Denilebilir ki bedeli çok ağır olacak. Ne yapalım? Bedeli çok ağır olacak diye onurumuzu mu yitirelim?” demişti.
Halkın ‘Yetki bir adamda olacağına, yanı başımda olsun. Parlamento yanı başımda olsun’ demesi durumunda Ankara’nın buna itiraz etmemesi gerektiğini dile getiren Demirtaş, “Diktatörlük mü, öz yönetim mi? Baskıcı erkek egemen sistem mi, insan onuruna layık bir sistem mi? Biz kararımızı verdik” diye konuşmuştu.