DEM Parti heyeti, adalet bakanıyla Demirtaş dahil her şeyi konuşmuş

DEM Parti İmralı heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüştü.

DEM Partili Pervin Buldan görüşme sonrası “Selahattin Demirtaş’ın tahliyesi konuşuldu mu?” sorusuna Sorabileceğiniz hemen hemen tüm konular konuşuldu diye yanıt verdi.

Fotoğraf: AA

PKK, 11 Temmuz’da silah bırakma sürecini Irak’ın Süleymaniye kentinde başlatmış, örgütün yöneticisi Bese Hozat dahil 30 PKK’lının katıldığı törende silahlar bir varilde yakılmıştı.

Silah bırakma töreni sonrası turlara başlayan DEM Parti heyeti bugün ilk ziyareti Adalet Bakanlığı’nda bakan Tunç’la görüştü. Görüşmeye DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar’la, bakan yardımcıları da katıldı.

Buldan ve Sancar görüşme sonrası bakanlık önünde gazetecilere açıklama yaptı.

Buldan şunu dedi: “Önemli bir ziyaret oldu. Süreç açısından gidilmesi gereken yol anlamında genel bir değerlendirme yaptık.

Komisyon aşamasında adalet bakanının da önemli bir rol ve görevi olduğunu düşünüyoruz. Sürecin hukuki bir zeminde yürütülmesinin önemli olduğunu ifade ettik.

Her türlü desteği sunduğunu ama sürecin hukuki ve yasal zeminde yürümesi için görev üstleneceğini ifade etti. Olumlu bir görüşme oldu.”

Sancar’sa şöyle konuştu:

“Verimli bir görüşme yaptık. Süreç için hukuki zemin çok önemli. Barışa, hukuk devletine ve demokrasiye ilerlenmesi için Adalet Bakanlığı özel bir konumda.

Çok fazla çalışmalar yapılacak bundan sonra. Sayın bakan da ellerinden gelen her çabayı sarfedeceklerini söyledi. Hukuki zemin sağlamlaştıkça sonuca doğru yürümesi de kolaylaşır.”

Demirtaş yanıtı: Her konu konuşuldu

Ardından bir gazeteci “Selahattin Demirtaş’ın tahliyesine dair bir gündem oldu mu?” diye sordu. Buldan “Her konu konuşuldu” deyip ekledi:

“Detay vermeyeceğiz, soru da almayacağız aslında. Öyle kararlaştık ama sorabileceğiniz hemen hemen tüm konular bugün konuşuldu.”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Demirtaş hakkında yeni bir ihlal kararı vermiş, avukatları ve DEM Parti tahliye başvurusunda bulunmuştu.

‘Silah bırakma için takvim yok’

Buldan silah bırakma sürecinin ne zaman tamamlanacağı sorusu üzerineyse şöyle dedi: “Bir takvim yok. Komisyon aşamasında yapılması gereken çok şey var. Bu da tamamlanınca belki başka bir aşamaya geçilecek.”

DEM Parti heyeti bugün 12:00’de Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’yla, 14:00’teyse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle görüşecek.

Ne olmuştu?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan ve DEM Parti heyetinin İmralı Cezaevi’ne ziyaretleriyle ivmelenen süreçte Öcalan, 27 Şubat’ta PKK ve tüm bağlı gruplara ‘silah bırakma’ çağrısı yaptı. Öcalan çağrıda PKK’dan fesih kararı için kongreyi toplamasını istedi: “Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmeli.”

PKK, ilk olarak 1 Nisan’da Öcalan’ın çağrısına uyarak ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Bahçeli, 20 Mart’ta PKK’ya kongresini 4 Mayıs’ta Muş’un Malazgirt ilçesine toplamayı teklif etti. Ardından medyada PKK kongresi için farklı yer ve tarihler ortaya atıldı.

Pervin Buldan ve müteveffa Sırrı Süreyya Önder’den oluşan İmralı heyeti 10 Nisan’da Erdoğan’la Saray’da görüştü, Önder görüşmeden sonra “Çok daha umutluyuz” dedi.

Heyet, 24 Nisan’da da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüştü. DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’e göre ‘görüşmenin en önemli başlığı Öcalan’ın çalışma koşulları‘ydı. Koçyiğit bu konuda ‘bazı gelişmelerin olacağını’ belirtti.

28 Nisan’da açıklama yapan PKK, ‘çağrıda belirtilenlerin yapılabilmesi için kendilerine somut bir şey ulaşmadığını’ öne sürdü.

PKK, 9 Mayıs’ta kongresini topladığını, ‘tarihi kararlar’ alındığını ve bunun kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

Örgüt, 12 Mayıs’ta da silah bırakma ve fesih kararı aldığını açıkladı.

Öcalan, 9 Temmuz’da da videolu çağrı yaptı ve şunu dedi:

“Varılan aşama yeni adımlarla pratiğe geçmeyi gerekli kılmaktadır. Bu aşamanın ve gerekli adımların da tarihi nitelikte olduğunun önemle belirtilmesi, anlaşılması ve gereklerine bağlı kalınması, yol alınması açısından kaçınılmazdır.  

Varlık inkarına dayalı ve ayrı devlet amaçlı PKK hareketi ve dayandığı ulusal kurtuluş savaş stratejisine son verilmiştir. Varlık tanınmış, dolayısıyla ana amaç gerçekleşmiştir.

Sürecin geneli olarak silahların gönüllüce bırakılması ve TBMM’de yetkili ve kanunla kurulması düşünülen kapsamlı komisyon çalışması önemlidir.”

PKK da 11 Temmuz’da silah bırakma sürecini Irak’ın Süleymaniye kentinde başlattı. Örgütün yöneticisi Bese Hozat dahil 30 PKK’lının katıldığı törende silahlar yakıldı.

Erdoğan: Sürecin yasal ihtiyaçlarını Meclis’te konuşmaya başlayacağız

Erdoğan’ın ‘tarihi konuşması’ bekleniyor: AKP’li isim ipucu verdi

Bahçeli’den Buldan’a ‘teşekkür’ telefonu

Bese Hozat kimdir?

PKK silah bırakma sürecini başlattı

Bahçeli: Silahların teslimi tamamlanınca kötü anılar geride kalacak