Başbakan Ahmet Davutoğlu, yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesinden yana olduklarını söyleyip hükümet protokolünde böyle bir önerida bulunacaklarını açıkladı.

NTV’de ‘Başbakan Özel‘ canlı yayınına katılan Davutoğlu, koalisyon çalışmalarından seçim barajına kadar dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesinden yana olduklarını söyleyen Davutoğlu, “Muhtemel bir hükümet ortaklığı görüşmesinde ve hükümet protokolünde barajın düşürülmesini önereceğiz. Biz de düşürülmesinden yanayız. Biz bunu daha önce de daraltılmış seçim sistemiyle birlikte önermiştik” ifadelerini kullandı.
Gelen anketlerde oy oranının yüzde 45’i aştığı görülüyor
Samimi bir ortak bulmaların halinde yola koalisyon hükümetiyle devam edileceğini söyleyen Davutoğlu, erken seçim ihtimali hakkında da şöyle konuştu: “Önce mevcut olanı bir görelim. Gelen anketlerde oy oranının yüzde 45’i aştığı görülüyor ancak seçime kadar her şey değişebilir. Yapılacak bir hata tüm oranları değiştirir.”
CHP ile daha ileri bir aşamadayız
Davutoğlu, üç partiyle koalisyon görüşmelerine ilişkin de konuşarak, “Ekiplerimiz bayram sonrası bir araya gelip detaya inecek. CHP ile daha ileri bir aşamadayız. Çünkü yöntem konusunda anlaştık. MHP ise muhalefet olmak istediğini dile getirdi ancak teması koparmayacağız. HDP’de de bugün tutum değişimi gördüm. Şiddetle, terörle aralarına net bir tavır koymalarına ihtiyaç var” dedi.
Davutoğlu bir kez daha koalisyon görüşmelerinde Cumhurbaşkanlığı’nın meşruiyetinin tartışmaya açık olmadığını, bu durumun görüşmeleri tıkayacağını söyledi.
İlk olarak şeffaflık yasası gündeme gelecek
CHP’yle olan görüşmede yolsuzluk dosyalarının da gündeme geldiğini söyleyen Davutoğlu, “CHP’nin 14 ilkesi var. Bunlardan 8-9 tanesi kabul edilebilir, 2-3 tanesi müzakere edilebilir, 1-2 tanesi de bizi sıkıntıya sokacak maddeler. Ancak bizim restorasyon maddelerimizde de benzer maddeler var. Bizim koalisyonu kurmamuz halinde ilk gündeme getireceğimiz konu şeffaflık ve imar yasalarıdır” diye konuştu.
Davutoğlu, “Ben dahil hiç kimse hesap sorulamaz değildir. Hiç kimse istisna değildir. Bakanlarla ilgili mahkemenin takipsizlik kararı var. Hükümet konuşurken bunu gündeme getirmek başka seçime hazırlık ve AKP’yi nereden sıkıştırırım anlamı taşır” diye de ekledi.
Eğitim politikalarına biz karar veririz, AYM değil
Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin iptal kararıyla ilgili de konuşan Davutoğlu, “Dershanelerle ilgili kararımızın değişeceğini kimse beklemesin. Eğitim politikalarına biz karar veririz, Anayasa Mahkemesi değil. Kimse Anayasa Mahkemesi’nin kararını istismar etmeye kalkmasın” dedi.