Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara mescit zorunluluğu getiren yönetmeliğinin iptali istemini reddederken beş üye uygulamanın laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle karşı oy kullandı.

Fotoğraf: DHA
Kızları 2004 doğumlu bir aile, Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçen yıl yürürlüğe giren yönetmeliğinin iptali üzerine Danıştay’a başvurdu. Aile, başvurusunda Anayasa’daki laiklik vurgularını, ‘Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür’ hükmünü ve Milli Eğitim Yasası’ndaki, ‘Eğitimde hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz’, ‘Türk milli eğitiminde laiklik esastır’ maddelerini anımsattı.
Ailenin talebi, işleyen süreç sonunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na geldi ve beşe sekiz oy çokluğuyla reddedildi.
Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre karara karşı oy kullanan Danıştay Başkan Vekili ve İdari Dava Daireleri Kurulu Başkanı Namık Kemal Ergani ve diğer dört üye yazdıkları şerh yazısında laiklik vurgusu yaptı.
Şerhte şöyle dendi: “Bu kural ile her kademedeki kurumda dini mekan bulundurulması zorunluluğu getirilerek anayasanın, eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütüleceğine ilişkin 42. maddesi ile 1739 sayılı kanunun 4. maddesine aykırı bir düzenleme yapılmıştır. İbadethane açılmasının eğitim öğretim faaliyetinin yürütülmesi için zorunlu hale getirilmesi laiklik ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir.”