Yıllardır kapalı olan ve yenilenme gerekçesiyle adeta çürümeye terk edilen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) için bir araya gelen tiyatrocu, yazar, sinemacı ve mimarlar ‘AKM’deyiz İnisiyatifi’ oluşturarak sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.
Bizler AKM’yi istiyoruz!
Grup adına oyuncu Meltem Cumbul, sanatçılar, tiyatrocular, oyuncular, mimarlar ve sanatseverler olarak, AKM’nin halkın elinden alınmaması için Dünya Tiyatro Günü’nde suç duyurusunda bulunmak amacıyla Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda toplandıklarını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Gezi Parkı eylemleri devam ederken, “AKM inşallah yıkılacak” dediğini hatırlatan Cumbul, “Bizler AKM’yi istiyoruz! Bırakın biz onarırız!” diye konuştu.
Cumbul, AKM’nin kapatılarak senelerdir çürümesine vesile olan hukuki geçmişi şöyle özetledi: “Koruma Bölge Kurulu, 2863 sayılı yasa ve ilgili yönetmeliğe aykırı olarak, 24.12.2008 gün ve 2268 sayılı kararıyla AKM’nin kültürel değerini yok eden bir avan projeyi onayladı. Kültür Sanat Sen tarafından açılan davada İstanbul 9. İdare Mahkemesi bilirkişi incelemesi sonucunda AKM’nin yıkım ve tadilat çalışmalarını ön gören bu onay işlemini yasaya ve mevzuata aykırı bularak iptal etti.
Söz konusu yargı kararından sonra, AKM’nin rölövelerine uygun olarak hazırlanan restorasyon projesinin gerçekleştirilmesine ilişkin, 20.12.2009 günü TMMOB Mimarlar Odası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin katıldığı bir toplantıda mutabakata varıldı ve tutanakla kayıt altına alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da yapmış olduğu açıklamada AKM’nin Ekim 2013’te kullanıma açılacağını, restorasyon için karşılıksız fon bulunduğunu ve sözleşme yapıldığını ilan etmişti.
Yapılan ihale ve tadilat işlemlerine rağmen 6 Haziran 2013 tarihinde dönemin başbakanı Erdoğan’ın ‘AKM inşallah yıkılacak’ açıklamasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından proje durduruldu.”
Basın açıklamasının ardından Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu dilekçelerini sundu.
Dilekçede, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, eski bakan Ertuğrul Günay ve sorumluluğu tespit edilecek kişi ve kurumlar şüpheli olarak gösterildi.