Çin’in Tiengong Uzay İstasyonu’nda bilinen bir mikroorganizmanın varyantı olan bir mikrop türü keşfedildi.

Kasım 2022-Haziran 2023 arasında uzay istasyonunda görev yapan Şıncou-15 taykonot ekibinin modüllerin yüzeyinden topladığı numuneleri inceleyen araştırmacılar, ‘cyto bacillaceae’ ailesinden ‘niallia’ türüne ait bir mikrop keşfetti.
Araştırmacılar, mikrobun yeryüzündeki en yakın örneklerinden farklılaştığı ve bunun istasyonda evrimleşen yeni bir varyant olduğu sonucuna vardı.
Yeni mikroba uzay istasyonunun Çince ismini içeren ‘niallia tiangongensis’ adı verildi.
Ekstrem uzay koşullarına uyum
Mikrobun, uzay koşullarına uyum kabiliyeti geliştirirken oksidatif stresle (vücutta reaktif oksijen türleri veya serbest radikallerin üretiminin, antioksidan savunma sistemleri tarafından dengelenememesi sonucu ortaya çıkan durum) ve ters radyasyon hasarıyla daha iyi başa çıktığı gözlendi.

Araştırmacılara göre mikrobun hayatta kalma mekanizmalarının anlaşılması, mikropların kontrolü için stratejilerin geliştirilmesine yardımcı olacak, bu da uzay teknolojisinden tarıma ve ilaç sanayine kadar farklı sektörlerde kullanılabilecek.
Mikroorganizmaların uzayda hayatta kalması mikro yer çekimi, radyasyon ve izolasyon faktörlerinin karmaşık bir etkileşimine bağlı. Araştırmacılar, uzun dönemli uzay görevleri sırasında ortaya çıkan mikroorganizmaları anlamanın taykonotların sağlığı ve uzay araçlarının işlevselliğini korumak açısından hayati olduğunu vurguluyor.
Çinli bilim insanları, yeni mikrobun keşfine ilişkin bulguları, International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology dergisinde yayınladı. Çin ‘taykonot’u, uzaya çıkan kişi anlamında kullanıyor.