CHP’nin sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından incelemeler yapmak üzere Cizre’ye gönderdiği heyet hazırladığı raporu yayınladı.
CHP daha önce de dört kez sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı bölgelere heyet göndermişti. Bu kez heyette, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok başkanlığında, İstanbul milletvekilleri İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ve Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan yer alıyordu. Cizre’ye 4 Mart’ta hareket eden heyet, Cudi, Sur, Nur ve Yafes mahallelerinde incelemeler yaptı.
Raporda ‘hukuk dışına hiçbir biçimde çıkılmayacağı yönünde halka güvence verilmesi’ gerektiği savunularak, “Bölgede terörle mücadele gerekçesiyle insan hakları ihlallerinde bulunan, hukuk dışına çıkan güvenlik görevlileri varsa bu konuda gerekli idari ve hukuki soruşturmalar derhal açılmalı, gerekli işlemler yapılmalıdır. Cizre’de yaşananlarla ilgili olarak kamuoyuna bilgi aktarılırken iç politikaya yönelik propaganda anlayışı terk edilmelidir” dendi.
Halka psikolojik danışmanlık verecek uzmanların gönderilmesi gerektiği belirtilen raporda, “Cizre hızla afet bölgesi kapsamına alınmalı ve tüm çatışma alanları da aynı kapsamda değerlendirilmeli. Yiyecek, ilaç, giyecek, barınma gibi her türlü yardım yapılmalı, aşevleri ve ihtiyaç merkezleri kurulmalı. Halen tamamlanmamış DNA tespitlerinin bir an önce yapılması, belirsizliğin giderilmesi, sağlıklı bilgi akışı için bağımsız insan hakları izleme heyetleri ve basına olanak sağlanmalı” dendi.
Araştırma komisyonu istendi
TBMM çatısı altında, bölgedeki yurttaşlar ve STK temsilcilerinin görüşleri de alınarak bir Meclis araştırma komisyonu kurulması önerilen raporda, CHP tarafından daha önce hazırlanan kanun teklifleri ve önergelerin gündeme alınarak yürürlüğe girmesi için adımlar atılması gerektiği de vurgulandı.
Geçen yıl 25 Aralık’ta CHP Merkez Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen ve kadın milletvekillerinden oluşan bir heyet, Sur’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından paylaştığı raporla birlikte 17 kanun teklifi sunmuştu. Bu raporda da tekliflerin Meclis’te görüşülmediğine dikkat çekilerek parlamentonun işlevsizleştirildiği söylendi ve “Hazırladığımız rapor ve somut önerilerin hızla gündeme alınmasını talep ediyoruz” dendi.