ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bugün İsviçre’nin Cenevre kentinde başlaması beklenen Suriye barış görüşmelerinin bir ya da iki gün gecikeceğini açıkladı.
Çarşambadan önce başlamayacak
Kerry, görüşmelerin gecikmesinin Cenevre-3 toplantısına kimlerin katılacağı yönünde net bir mutabakat sağlanmadan davetiyelerin gönderilmeyeceğini kaydederek, toplantının 24-48 saat gecikmesinin en başta sorun yaşamaktan daha iyi olduğunu söyledi.
Kerry, BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura’nın görüşmelerin nasıl başlayacağına karar vereceğini belirtti. Batılı bir diplomat da Reuters’a verdiği bilgide, görüşmelerin çarşambadan önce başlamasının tahmin edilmediğini kaydetti.
Türkiye PYD’ye karşı çıkmıştı

PYD lideri Salih Müslim
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cenevre-3 toplantısında kırmızı çizgilerinin PYD (Demokratik Birlik Partisi) olduğunu belirterek, “PYD barış görüşmelerine katılamaz. Her şeye rağmen masada yer almak istiyorlarsa rejimin yanına otursunlar” demişti. Görüşmelerin gecikmesindeki önemli sebebin, PYD’nin konferansa katılıp katılmaması konusunda tarafların anlaşamaması olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, ‘terör örgütü’ olarak tanımladığı PYD’yi Cenevre’de görmek istemezken, Rusya’nın görüşmelere PYD lideri Salih Müslim’i davet ettiği ifade edilmişti.
‘Suriye’nin geleceği Suriyelilerin elinde’

Suriye: Reuters
Laos’ta konuşan John Kerry ise görüşmelerin başarıyla sonuçlanmasının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile toplantıya katılacak muhalif gruplara bağlı olduğunu belirtirken, Birleşmiş Milletler’in (BM) tek görevinin görüşmelere çerçeve çizmek olabileceğini söyledi.
Barışın Suriyelilerin elinde geleceğini söyleyen Kerry, “Ciddi olmak zorundalar. Eğer olmazlarsa savaş devam edecek. Atı suya götürebilirsiniz ama içmesini sağlayamazsınız. Biz bir çerçeve oluşturduk, Suriye’nin geleceğine karar verme gücü Suriyelilerin elinde” dedi.
ABD’nin Suriye konusundaki duruşunun değişmediğini de ifade eden Kerry, muhaliflerin siyasi, finansal ve askeri olarak desteklenmeye devam edildiğini söyledi.
Bundan önce iki kez çözüm olmadan masadan kalkılan Cenevre görüşmelerinde, muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi, görüşmelere başlayabilmek için Suriye hükümetine üç adım atması şartını ileri sürüyor.
Hava operasyonlarının durdurulması, kuşatma altındaki kentlerden kuşatmanın kaldırılması ve tutukluların serbest bırakılmasını talep eden muhaliflere karşın, Esad yönetimi, görüşmelere hazır olduklarını ve yeni bir taviz verilmeyeceği konusunda ısrarlı görünüyor.