MİT krizi, dershanelerin kapatılması, 17 Aralık operasyonu gibi kırılmaların ardından AKP hükümetiyle Fethullah Gülen Cemaati’nin arasına bu kez de ‘Ayasofya Cami‘ girdi. Taraflar adeta Ayasofya’yı camiye çevirme fikrini patenti için biribiriyle yarışıyor.
Tartışmaya bugün katılan hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak, ‘Cemaatin komplosu‘ diye nitelediği süreci şöyle özetledi: “Hükümet, Ayasofya’nın cami olarak da hizmet vereceği bir projeyi gündemine aldı. Bunu öğrenen paralel yapı, dünyayı Türkiye’ye karşı kışkırtmak için düğmeye bastı.”
Caminin, müze statüsünden çıkarılmadan ibadete açılması için mozaik ve fresklerin ışıkla kapatılması gibi formüllerin konuşulduğu belirtiliyor.
‘Yeniden fetih projesi gibi sunacaklar’
Yeni Şafak’ın iddiasına göre, bu formülleri öğrenen paralel yapının ‘Ayasofya aşkı depreşti‘. Gazete, “Ayasofya’nın ibadete açılma konusunu STV’de yayınlanan Şefkat Tepe adlı dizideki ‘Karanlık Kurul’ gündemine taşıyan Gülen grubu, proje gerçekleşirse bunu hükümetin ‘Başkanlık sistemiyle birlikte yeniden fetih projesi’ olarak sunacağını iddia etti, ancak diğer yandan, istifacı vekil Hami Yıldırım’ın ‘Ayasofya cami olsun’ önergesine de sahip çıktı” dedi.
Gazeteye göre, Gülen Cemaati’nin dünya kamuoyunun tepkisini Türkiye üzerine yönlendirmek dışında bir amacı daha var: “Cemaat, yükselen tepkiler sonrası Ayasofya’nın cami olma ihtimalini tümüyle yok etmek istiyor.”
GYV: İktidarla ilgili bir mesele
Sosyal medyada da bir hayli konuşulan ve hatta kampanyaya bile başlatılan tartışmaya dair daha önce açıklama yapan Cemaat’e yakın Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), konunun iktidarla ilgili olduğunun altını çizmişti.
Vakfın başkanı Mustafa Yeşil şu ifadeleri kullanmıştı; “Herkesin kendi şahsına özel bir düşüncesi olabilir. Özellikle de muhafazakar kesimin özlemi olabilir. Hizmetin bu anlamda külli manada bir kampanya yapması mümkün değildir. Biz Ayasofya’nın açılmasının iktidarla ilgili mesele olduğunu uluslararası hassasiyete sahip olduğu düşüncesindeyiz. Hizmet’in bu anlamda kampanya yaparak ısrar algısını tasvip etmiyoruz.”
Hükümetin görüşlerini dile getiren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Ayasofya’nın açılmasıyla ilgili kampanya için “Sosyal medyadaki kampanyaları gündemimize alıp bunlar üzerinden amel etmeyiz” demişti.
Kampanyayı Cemaat mi başlattı?
Cemaate yakınlığıyla bilinen Bugün gazetesi Ayasofya’nın ibadete açılmasına çığ gibi destek geldiğini belirten bir haber yayımlamıştı. Haberde, kampanyanın Cemaat tarafından başlatıldığı “Hizmet Hareketi’nin önceki gün Twitter’dan başlattığı #AyasofyaİbadeteAÇILSIN etiketi de 14 dakikada Türkiye ve dünya TT listesine girdi” ifadesiyle belirtilmişti.