Bursa havlusunun Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından coğrafi işaret tescili yapıldı.

Daha önce ‘Bursa pideli köfte’ için coğrafi işaret tescili alan Bursa Ticaret Borsası’nın, dünyaca ünlü Bursa havlusu için TÜRKPATENT’e yaptığı başvuru da sonuçlandı.
Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, bunun kent ekonomisine ve marka değerlerine önemli katkı sağlayacağına inandığını belirtti: “Bursa havlusunun coğrafi işaret tescili almasıyla bu ürünümüz daha da değer kazanacak ve pazarda kendine ayrıcalıklı bir yer edinecektir.”
Bursa havlusu
Bursa havlusu üstten vuruşlu dokuma tezgahlarında iki yüzü de ilmekli yani havlı olarak dokunan havlu olarak tanımlanıyor.
Zemin çözgüsü, hav çözgüsü ve atkı olmak üzere üç iplik sistemiyle yüzde 100 pamuk ipliği kullanılarak ‘kara tezgah’ olarak adlandırılan eski tip el dokuma tezgahları, yarı otomatik ya da otomatik dokuma tezgahlarında dokunuyor.
Kısa kenarları dikilerek, gerçek kenar bırakılarak, saçaklı ya da bükümlü-düğümlü, bağlamalı olarak üretilebiliyor. Desensiz olabileceği gibi bazı havlularda bitkisel desenler ve/veya minare işlemesi bulunuyor.
İpliğin boyasız haliyle ya da boyanmış olarak üretilen Bursa havlusunda, boyut ve desen konusunda herhangi bir sınırlama olmamakla birlikte genellikle bitkisel desenler kullanılıyor.