Hükümetin bir devlet teşekkülüyle Türk bankalarındaki sorunlu kredileri devralmaya hazırlandığı öne sürüldü.
Bloomberg ajansının haberine göre, ismini açıklamak istemeyen konuya yakın bir kaynak, hükümetin Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle artan sorunlu krediler için bankalara yardım etmek istediğini söyledi.
Aynı kaynak, hükümetin bu konudaki planını hafta içinde açıklayabileceğini bildirdi.
Buna göre hükümet, tahsili gecikmiş takipteki kredileri bankalardan alıp devlete bağlı bir kuruluşa aktararak, piyasalardaki ‘sermaye takviyesi ihtiyacını dindirmeyi’ amaçlıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haziran ayı verilere göre, bankacılık sektörünün takipteki alacaklarının toplam kredilere oranı yüzde 2.8 düzeyinde bulunuyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s yayınladığı son rapordaysa sorunlu kredi oranının gelecek 12-18 aylık dönemde yüzde 4’ün ‘oldukça üzerinde’ bir seviyeye yükselmesini öngörmüştü.
Türkiye Bankalar Birliği ise üye kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi kredilerin mayısta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24 artarak 2 trilyon 496 milyar liraya yükseldiğini açıklamıştı.
Bu rakamın 74.6 milyar lirası sorunlu kredi olurken, bunun 68.5 milyar lirası bankalar tarafından kullandırılmış kredilerden oluşuyor.