• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Bilim insanları daha sağlıklı beyaz ekmek için çalışıyor

02/05/2024 12:58

Bilim insanları, sağlık açısından faydaları kepekli ekmeği aratmayan ama görünüş ve tadı beyaz ekmekle aynı olan yeni bir ekmek türü üzerinde çalışıyorlar.

Görsel: pexels

Bu proje, Britanya’da gıda sağlığını iyileştirmek amacıyla hükümet tarafından destekleniyor ve beyaz ekmek tüketicilerini hedef alıyor. Yeni ekmek türü, az miktarda bezelye, fasulye ve tahılla birlikte genellikle beyaz unun üretim sürecinde çıkarılan kepek ve buğday tohumlarını içerecek şekilde tasarlanıyor. Geçmişte, beyaz ekmeği sağlıklı hale getirmek için benzer girişimlerde bulunan üreticiler, tüketici tarafından tat ve doku nedeniyle kabul görmedi.


Araştırma, Aberystwyth Üniversitesi’nden Dr. Catherine Howarth liderliğinde yürütülüyor. Dr. Howarth, ekip olarak beyaz unun kimyasal bileşimini detaylı bir şekilde analiz etmeye başladıklarını belirtti. Projede, beyaz ekmeğin lezzetini ve dokusunu koruyarak besin değerlerini artırmak için kinoa, teff, sorgum gibi daha besleyici tahıllar ve yeşil bezelye ile nohut eklemeyi planlıyorlar.

BBC’nin haberine göre Dr. Howarth, “Öğütme işlemi sırasında hangi vitamin ve minerallerin kaybolduğunu belirleyerek, bunları tekrar ekmeğe kazandırabiliriz” dedi.

Görsel: BBC

Gloucestershire’daki Shipton Mill un üreticisinin ürün geliştirme müdürü Chris Holister, yeni reçeteler geliştirildiğinde bunları gerçek ürünlere dönüştüreceğini açıkladı. Holister, insanların genellikle kepekli ekmeğin sağlık açısından daha iyi olduğunu bildiğini ama tadı nedeniyle tercih etmediğini belirtti.

Projede son aşama, yeni ekmek türünün süpermarketlerdeki dilimlenmiş beyaz ekmeklerden ayırt edilip edilemeyeceğini test etmek olacak. Holister, ilk prototipin normal beyaz un ve bazı ek tahıllarla yapıldığını ve tadının beyaz ekmeğe çok benzediğini söyledi ancak daha çıtırdı.

Görsel: BBC

Bu araştırma, City Üniversitesi’nden gıda politikası profesörü Tim Lang tarafından da destekleniyor. Profesör Lang, çalışmanın insanların sağlığını iyileştirmede önemli bir adım olabileceğini belirtiyor ve İngiltere’deki beyaz ekmek tüketim alışkanlıklarının değişmesinin zor olduğunu ancak bu yeni yaklaşımın ilgi çekici olduğunu ifade ediyor.

Britanya’da, düzenli olarak tam tahıl tüketimi kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir. Ancak, mevcut anketler yetişkinlerin yüzde 95’inin yeterince tam tahıl tüketmediğini gösteriyor. Bu yeni ekmek türü, sağlıklı bileşenleri doğal bir şekilde sunarak, daha fazla insanın tam tahıl tüketmesine yardımcı olabilir.

Kategori:Sağlık, Vitrin-mobil

SON HABERLER

YRP: Polis ilçe başkanımızı darp etti

Yeniden Refah Partisi (YRP) sözcüsü Suat Kılıç, partisinin Vezirköprü ilçe başkanı Fatih Koç’un 18 Mayıs’ta polis tarafından darp edilerek gözaltına alındığını öne sürdü.

Özelleştirme: Araç muayene istasyonları, 20 yıllığına MOI Ortak Girişim Grubu'na devredildi

Araç muayene istasyonlarının yapım, bakım ve işletme hizmetleri, yapılan ihale sonucu 20 yıl süreyle MOI Ortak Girişim Grubu’na devredildi.

Tunceli valisi merkeze çekildi

Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, merkeze çekildi.

Boston'daki sıçanların ölümcül bakteri yaydığı ortaya çıktı

ABD’de altı yıllık bir araştırma Boston kentindeki sıçanların ölümcül bir bakteri olan ‘leptospiroz’ yaydığını ortaya koydu.

12 yıldır aranan 71 yaşındaki hükümlü bulundu

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde 12 yıldır sekiz yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan hükümlü bulundu.

Kılıçdaroğlu'na hapis talebi
Bir rakı grubuna daha zam

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 759 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Çiğdem Toker: Türkiye'nin, Zambia, Gambia ve Lesoto'dan daha geride olduğu bir saha var desem tahminde bulunabilir misiniz?

Koray R. Yılmaz: Doların küresel rezerv para olması bu açığı 'sürdürülebilir' hale getirdi

Arif Kızılyalın: Anayasa değişikliği ardında Erdoğan'ın seçilme hedefi yatıyor

Emin Çölaşan: Türkiye köşeyi dönmek üzere idi!

Nuray Babacan: Başta CHP'liler olmak üzere yapılan siyasi operasyonların durması gerekiyor

Fatih Yaşlı: Meclis'in yeniden açılmasıyla birlikte iktidar yeni anayasayı gündeme getirecektir

Alaattin Aktaş: Enflasyon tahminini sabit tutmak, politika faizinin aşağı çekilebileceğinin bir işareti

Taha Akyol: Cumhurbaşkanına, performansını beğenmiyorum diyerek istediği an atama yetkisi verildi

Eren Keskin: Silahların susuyor olması ifade özgürlüğünün önündeki tüm engellerin de kaldırılması anlamına gelmeli

Abbas Güçlü: LGS ve YKS benzeri sınavlar sadece bilgiyi ölçen sınavlar değil

Abdulkadir Selvi: Küçük partilerden AK Parti ve CHP'ye geçişlerin artması bekleniyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×