• 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT

Belgeleri 2014’te çıkmıştı: Türk Telekom, kullanıcıları casus yazılımlara yönlendiriyor

10/03/2018 11:40

 

Türk Telekom ağındaki cihazların Türkiye’deki yüzlerce internet kullanıcısını casus yazılımlara yönelttiği öne sürüldü.

Fotoğraf: Reuters

Reklam

Bilgi ve iletişim teknolojileri, insan hakları ve küresel güvenlik konularında çalışan Toronto Üniversitesi’ne bağlı The Citizen Lab’in (Vatandaş Laboratuvarı)  yayınladığı rapora göre, internet kullanıcıları Türk Telekom ağındaki ‘derin veri analizi’ (DPI) cihazları tarafından casus yazılımlara yönlendiriliyor.

Türk Telekom’un söz konusu cihazları ABD merkezli Procera Networks adlı yazılım şirketinden aldığı belirtildi.

Grubun Türkiye alanında yaptığı taramaya göre, Ankara, Adana, Antep, Hatay ve Diyarbakır’ın aralarında olduğu en az beş şehirdeki kullanıcılar bu casus yazılımlara yönlendiriliyor.

Reklam

Rapora göre, Türkiye’deki hedeflere ek olarak, Türk Telekom abonelerinin sınırın diğer tarafına yansıttığı kablosuz bağlantılar üzerinden Suriyeli kullanıcılar da hedef olmuş durumda.

Avast Antivirus, CCleaner, Opera ve 7-Zip

Ekibin incelediği bir vakada, Türkiye kaynaklı tek bir IP adresini yüzlerce Suriyeli kullanıcının paylaşıldığı, kablosuz bağlantı yönlendirici sayfalarında herkese açık olan verilere dayanarak, hedef alınmış olan en az iki IP adresinin YPG’li kullanıcılara hizmet ettiği de belirlendi.

İnternet kullanıcılarının sıklıkla tercih ettiği Avast Antivirus, CCleaner, Opera ve 7-Zip gibi resmi sağlayıcılardan program indiren Türkiye ve Suriye’deki kullanıcıların, HTTP yönlendirmesi enjeksiyonu yoluyla sessizce casus yazılıma yöneltildikleri belirtildi.

Fotoğraf: Reuters

Raporda şöyle dendi: “Bu programların resmi web siteleri HTTPS bağlantıyı desteklemelerine rağmen, kullanıcıyı yönlendirdikleri indirme bağlantısı HTTPS olmadığından casus yazılıma yöneltme mümkün olabiliyor. Bunun yanı sıra, yine Türkiye ve Suriye’den kullanıcılar Download.com sitesinden (CNET tarafından sağlanan bir yazılım indirme platformu) çeşitli uygulamalar indirdiklerinde casus yazılım içeren versiyonlarını alıyorlar. Download.com, ‘güvenli indirme’ bağlantıları sağlıyormuş gibi görünse de HTTPS desteklemiyor.”

Farklı tiplerdeki internet trafiğine yönelebiliyor

Grubun yaptığı araştırma sonucunda Türkiye ve Mısır’daki yazılım enjeksiyonunun özellikleri ‘Sandvine PacketLogic’ adlı cihazların özellikleri ile eşleştiği görüldü.

Bu cihazlar farklı tiplerdeki internet trafiğini önceliklendirebiliyor, önemini düşürebiliyor, engelleyebiliyor, farklı içerikle doldurabiliyor ve kayıt altına alabiliyor.

PacketLogic cihazlarını yapan şirket Procera Networks olarak biliniyordu, ancak Procera’nın sahibi ABD merkezli özel sermaye şirketi Francisco Partners, Ontario merkezli ağ kurma ekipmanları şirketi Sandvine’ı satın alıp iki şirketi 2017’de birleştirdi.

Gazetecileri, avukatları hedef almak için kullanıldı

Francisco Partners, internet gözetleme ve gözlemleme amaçlı kullanılan diğer teknolojilere de yatırım yapıyor. Bu yatırımlar arasında, mobil casus yazılım geliştiricisi, İsrail merkezli NSO Group da var.

Rapora göre, NSO Group’un sattığı bu yazılımlar çeşitli ülkelerde gazetecileri, avukatları ve insan hakları savunucularını hedef almak için kullanıldı.

2014’te çıkmıştı

2016 yılında Diken’de yayınlanan Tunca Öğreten imzalı haberde de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın direktifiyle Türk Telekom’un bir ihale şartnamesi hazırladığı ve The Citizen Lab’in raporunda da adı geçen ABD merkezli Procera Networks adlı yazılım şirketinden, Türkiye internetini tamamen kontrol altına alacak bir yazılım satın almak üzere olduğu ya da zaten almış olduğu belirtiliyordu. Bu haberin ilk hali 2014 yılında Taraf gazetesinde yayınlanmıştı.

Yine 2016 yılında ABD’nin prestijli dergilerinden Forbes, Türkiye’de devletin Whatsapp, Skype, Facebook ve Facetime dahil her türlü görüşmenin yanı sıra kullanıcıların hangi siteleri ziyaret ettiğini takip edebildiği sistemi satın aldığı ABD merkezli Procera Networks’ün çalışanlarının itiraflarına yer vermişti.

Citizen Lab’in raporuna göre de Türkiye gözetleme ve sansür amaçlı kullanmak üzere PacketLogic sistemi almak için Procera ile pazarlıklar 2014 yılında başlamıştı.

Bu cihazların Türkiye’de ağırlıklı olarak Wikipedia, Hollanda Yayıncılık Vakfı (NOS), ve Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) web sitelerini engellemek için kullanıldığı belirtildi.

Forbes’a göre Türkiye’de internet hükümet kontrolünde: Belgeleri iki yıl önce çıkmıştı

 

 

Filed Under: Aktüel

SON HABERLER

Emekli amiraller adli kontrolle serbest

‘Montrö bildirisi’ nedeniyle gözaltına alınan 14 emekli amiral adliyeye sevk edildi.

Babacan: Erdoğan, o yurtlar şahsınızın değil

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, öğrenci yurtlarında kalacak öğrenciler için ‘cumhurbaşkanına hakaret suçundan mahkum olmamak’ şartının getirilmesini eleştirirken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a şöyle seslendi: “Erdoğan, o yurtlar sizin şahsınızın değil. O yurtlar tüm milletin.”

Sağlıkçılar, bakanlık ve il müdürlükleri önünde toplanacak

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bütün sağlık emek-meslek örgütleriyle birlikte ‘iktidarı uyarmak, topluma çağrıda bulunmak için’ 15 Nisan Perşembe günü saat 12.30’da “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz! Ölümleri Durdurun!” sloganıyla Ankara’da Sağlık Bakanlığı ve Türkiye’nin bütün illerinde de sağlık müdürlükleri önünde toplanılacağını bildirdi.

Aşısız sağlıkçılar: Her gün hastanedeler; futbolcuların var, onların aşı önceliği yok

Bugüne kadar hastanelerde çalışırken Covid-19’a yakalanan en az sekiz sektör çalışanı hayatını kaybetti: “Covid-19 hastalarının solunum cihazlarının hava filtrelerini değiştiriyoruz, yoğun bakımlara girip çıkıyoruz. Bakanlık ise bizleri risk grubunda görmüyor. Akşam çocuğuma sarılmaya korkuyorum.”

Bakan Koca: Haziranda en az 30 milyon doz BioNTech aşısı gelecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Haziran’da en az 30 milyon doz BioNTech aşısı gelecek” dedi.

Notlar düştü, görünüm ‘negatif’: Moody’s 17 Türk bankasıyla ilgili kararını da açıkladı
Komite toplandı: ABD Afrin’i konuşmak istedi, Türkiye ‘Konuşacak bir şey yok’ dedi

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1260 gündür tutuklu

AGORA

Delik kap su tutar mı?

Azime Acar

S-400’den Montrö tartışmalarına

Bahadır Kaynak

Muhafazakarlar ve Batı: Nereden nereye?

İhsan Dağı

Çok kıskandım

Mehmet Aksel

Emekli askerin ifade özgürlüğü ve ortak bir ‘ilkemiz’ var mı?

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Melih Aşık: İkinci aşıdan 28 gün sonra antikor testi yaptırdım; neredeyse sıfıra yakın

Mehmet Demirkol: Fenerbahçe kazandı ama oyun ayağa kalkmadı

Abdulkadir Selvi: Emekli amirallerin bakan ismi vermediği söyleniyor

Kemal Öztürk: Siyaset için en büyük tehlike

Alaattin Aktaş: Ekonomi iyi gidiyorsa bu işsizlik ne?

İbrahim Kiras: 128 milyar dolar nerede diye sormanın suç sayılması olacak iş değil

Feyzi Açıkalın: Başı kesik tavuk gibi ilerleyen dış politikanın bedelini turizm çekiyor

Akif Beki: AK Parti bir kez daha kaçarken davul çalarak kendi kendini ele verdi

İbrahim Kahveci: Millet her yıl birkaç müteahhide milyarlarca lira açıktan para ödüyor

İsmail Saymaz: Belki de bu yüzden, emekli süperstarlar Montrö’yü anlatıyor

Murat Muratoğlu: Ekonomi bu kafayla buz kesti

Bu bir utanç yazısı

İKSV’ye ‘Bu bienalin farkı ne’ diye sorduk, ‘Dikkat, her an karşınıza çıkabilir’ dediler!

Da Vinci’nin Salvator Mundi tablosu, NFT versiyonuyla yeni rekor peşinde

İzmirli şarkıcı 100 yaşında: Bir kez daha Adieu Dario!

Uluslararası karikatür yarışmasında birincilik ödülü Kübalı sanatçıya

Arka kapıdan giren ayıyı evin hiç beklenmedik iki sakini kovaladı

46 numara mı giyiyorsunuz, 1 milyon dolarınız mı var: Kanye West’in ilk Nike Yeezy’leri tam size göre!

Dünyanın en iri tavşanı çalındı

Kopan parmağını Malta’dan getirip diktirdi

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi