BBC'nin Soma haberine ilişkin Başbakan'ın da dillendirdiği iddialara erişim yasağı

 

BBC muhabiri Rengin Arslan’ın, Soma’da iki madenci yakınıyla yaptığı söyleşinin ‘kurgu’ olduğu iddiasına dayanak olarak kullanılan fotoğraflardaki iki sendikacı kadının başlattığı hukuk mücadelesi sonuç verdi.

Hükümete yakınlığıyla bilinen bazı haber siteleri, BBC’nin konuştuğu ve AKP’yi eleştiren kadınların madenci yakını değil sendikacı olduklarını ileri sürmüş, bu iddiaya kanıt olarak da iki sendikacı kadının fotoğraflarına yer verilmişti.

bbchaber
Başbakan Tayyip Erdoğan da BBC’yi ‘yalan haber’ yapmakla suçlarken, kadınları ‘figüran’ ilan etmişti.

Fotoğrafları izinsiz şekilde kullanılarak ‘asılsız’ bir haberin öznesi haline getirilen iki sendikacı kadın, bu yayınların durdurulması için yargıya başvurmuştu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, sendikacı iki kadından Birgül Çongar Salman’ın Salihli 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde açtığı davada, mahkeme ‘hak ihlali’ sonucuna vararak, ‘soyut’ iddialara dayandığını belirttiği haberlere erişim yasağı getirdi.

Mahkemenin gerekçeli kararını halen uygulamayan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) hakkında da suç duyurusunda bulunan Salman, söz konusu haberi yapan ve yayanlara karşı tazminat davası açmaya hazırlandığını söyledi.

Erdoğan ‘yalan servis ediyorlar’ demişti

somabbc

Erdoğan, 20 Mayıs tarihli grup toplantısında BBC Türkçe’nin haberinde yer alan görüntülerle ilgili olarak “İki tane figürana madenci yakını gibi rol yaptırıp dünyaya servis ediyorlar. Bir başka zavallı AKP’ya oy verenler evlat acısı yaşasın diyor. Uluslararası basına da yalan servis ediyorlar” demişti. Başbakan bir hafta sonraki grup toplantısında da aynı iddiaları dile getirmeyi sürdürmüştü.

BBC reddetmişti

Söz konusu iddiaları yalanlayan BBC Türkçe, haberinin arkasında olduğunu açıklamıştı:

“Bu görüntüler hakkında dile getirilen iddiaları kesinlikle reddediyoruz. Bu, BBC Türkçe muhabirinin kamusal alanda görüşlerini ifade eden iki madenci eşini kaydettiği gerçek bir video görüntüsüdür. Muhabir, kadınların kim olduklarını kontrol etmiştir. Hiç kimseye hiçbir aşamada bir ödeme yapılmamıştır ve kadınlar kendi şahsi görüşlerini ifade etmektedirler. BBC, yayınlarında hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik ile de konuşmuştur. BBC, bir haberi bütün yönleriyle işlemeyi şiar edinmiş bağımsız ve tarafsız bir yayın kuruluşudur

İki gün sonra bazı medya organlarında yer alan haberlerdeki iddialar tamamen asılsızdır.”