Erdoğan, 14 rektörü de yeni YÖK başkanıyla 'fikir birliği' içinde atadı

 

Başbakanlık döneminde ‘solcu, ateist, terörist’ gibi ifadelerle muhalif öğrencilere savaş açıp üniversite rektörlerine de ‘Bunları siz mi yetiştiriyorsunuz’ diye ‘çatan’ Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni görevinde ilk rektör atamalarını yaptı.

Saraç ve Erdoğan’dan siftah

yekta sarac

Erdoğan, Resmi Gazete’de bugün yayınlanan kararlarla 14 kamu üniversitesine rektör atadı. Altı üniversitede mevcut rektörler koltuklarını korurken, atamalardan yedisi ise okullarındaki oylamada birinci olmamasına karşın YÖK’ün liste başı gösterdiği isimler oldu.

Böylece geçtiğimiz hafta YÖK Başkanı olarak atanan, başbakanlığı döneminde Erdoğan’ın Habertürk’teki ‘adam’ı pozisyonundaki Fatih Saraç’ın kardeşi Yekta Saraç da Erdoğan’a ilk rektör önerilerini sunmuş oldu.

Tapedeki ‘fikir birliği’

Saraç’ın, Erdoğan’a yakınlığı, 17 Aralık’tan sonra servis edilen tapelere de yansımıştı.

‘BAŞÇALAN’ adlı Twitter hesabından yayınlanan kayda göre Erdoğan ile Saraç rektörlere dair konuşuyor, bazı rektörlerin görevlerine devam etmesikonusunda ikili ‘fikir birliğine’ varıyordu.

Saraç’ın ismi bir başka tapeye de karışmıştı. Bu, THY Yönetim Kurulu Hamdi Topçu ile YÖK üyesi ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal arasında geçtiği öne sürülen bir görüşmeydi.

Tapeye göre Topçu, kızı için İTÜ’de kontenjan açtırmaya çalışıyor, Ağbal da gerekenin yapılacağını, Saraç’ın da haberdar olduğunu söylüyordu.

Yedi üniversitenin tercihi atanamadı

erdogan fahriCumhurbaşkanı Erdoğan, Adnan Menderes, Balıkesir, Celal Bayar, Gebze Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Mersin ve Mustafa Kemal üniversitelerinde seçimlerde en yüksek oyu alan adayları değil YÖK’ün tavsiye ettiği ancak okullarında 2’inci veya 3’üncü seçilen adayları atadı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Sakarya, Bülent Ecevit, Gaziosmanpaşa, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Kafkas Üniversitesi’nde ise aynı rektörler koltuklarını korudu.

Yeniden atanan rektörler ‘tanıdık’

Yeniden atanan rektörlerden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi ve Bülent Ecevit (eski ismiyle Zonguldak Karaelmas) üniversitelerinin rektörleri kamuoyunda ODTÜ’yü kınama bildirisinde imzası bulunan Prof. Dr.Yalçın Karayağız ve Prof. Dr. Mahmut Özer.

odtu gokturk

Geçtiğimiz yıl Erdoğan, Göktürk-2 uydusunun Çin’den fırlatılması kapsamında ODTÜ’ye geldiğinde öğrencilerin protestosuyla karşılaşmış, yedi üniversite rektörü, ODTÜ yönetimi ve öğrencilerini eleştiren bir metin kaleme almıştı. O dönem Erdoğan’a arka çıkmasıyla ‘tepeden inme’ olduğu iddia edilerek eleştirilen metni imzalayan Prof. Dr. Karayağız ve Prof. Dr. Özer bu yıl da koltuklarını korudu.

Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı döneminde koltuğunu koruyan bir diğer rektör ise Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü. Hülagü aynı zamanda Erdoğan’ın doktoru olarak da biliniyor.

Yeni iki rektörün Twitter hesapları dikkat çekici

Üniversitelerinde ikinci yada üçüncü sıradan seçilen ancak YÖK tavsiyesiyle Erdoğan’ın atadığı rektörlerden bazıları ise, hükümete yakın tavır aldıkları sosyal paylaşım hesaplarıyla dikkat çekiyor. Celal Bayar Üniversitesi’nin başına getirilen Ahmet Kemal Çelebi’nin Twitter adresinde Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığa gelişini yorumlaması dikkat çekici.

Çelebi, “Milletimizin gelecek tasavvuru için en doğru tercih olan Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığının ülkemiz ve bölgemiz için hayırlar getirmesini Allah’tan niyaz ederim” temennisinde bulunmuş.

Çelebi, rektörlük seçimlerinde yönetim kurulunda Bilal Erdoğan’ın bulunduğu TÜRGEV’den, hükümete yakınlığıyla bilinen Ensar Vakfı, Eğitim Bir-Sen’le de görüşmelerde bulunmuş.

 

 

rektor tweet

Adnan Menderes Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Cavit Bircan ise Twitter hesabında ‘nefret söylemi’ne varan ifadeleriyle dikkat çekiyor.

rektor tweet1

Bircan, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını da en az Ak Parti’li Yürekler kadar ‘sevinç’le karşılamış.

cavit bircan 2Atanan 14 rektörün ismi ise şöyle:

Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cavit Bircan.

Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Kerim Özdemir.

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Mahmut Özer.

Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Mustafa Şahin.

Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Haluk Görgün.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Mustafa Güden.

Kafkas Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Sami Özcan.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Durmuş Deveci.

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Sadettin Hülagü.

Mersin Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Çamsarı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Yalçın Karayağız.

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hasan Kaya.