'Balyoz' mağduru üç subaya 500'er bin TL manevi tazminat

 

Balyoz davasında yaklaşık üç buçuk yıl tutuklu kaldıktan sonra beraat eden bir emekli tümamiral ve iki albaya 500’er bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

(Fotoğraf: DHA)
Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya davacı tümamiral Mustafa Aydın Gürül ve avukatı katıldı.

Gürül’ün avukatı Ayşe Gül Hanyaloğlu maddi ve manevi tazminat taleplerinin kabul edilmesini talep ederek, “Müvekkilim ve silah arkadaşlarının sistematik bir şekilde hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmış olduğu 15 Temmuz kalkışma hareketiyle daha da belirginleşmiş durumdadır. Biz hukuk devletinin gerekliliklerinin yerine getirilerek müvekkilimin talep etmiş olduğu maddi ve manevi tazminat talebinin yerine getirilmesini talep ederiz” dedi.

Mahkeme heyeti davacı Gürül’ün tutuklandığı ve serbest bırakıldığı süreler gözetilerek ‘uğramış olduğu manevi zararlarının karşılığı olarak’ 500 bin lira manevi tazminatın davalı maliye hazinesinden alınarak Gürül’e verilmesine karar verdi.

Maddi tazminat yok

Mahkeme, maddi tazminat talebinin ise reddine karar verdi.

Davada emekli tümamiral için 1 milyonu manevi, 65 bin 898 lirası maddi toplamda 1 milyon 65 bin 898 lira talep edilmişti.

Aynı mahkeme, Balyoz davasında yine yaklaşık  üç buçuk yıl tutuklu kaldıktan sonra beraat eden ve 500 bini manevi, 89 bin 760 lirası manevi olmak üzere toplamda 589 bin 760 lira tazminat talep eden albay Ertuğrul Uçar’ın da talebini de karara bağladı. Mahkeme 57 bin 723 lira maddi, 500 bin lira da manevi tazminatın davalıdan alınarak Uçar’a verilmesine karar verdi.

Mahkeme aynı durumda bulunup 750 bin lira manevi tazminat talep eden albay Taylan Çakır’ın ise 500 bin lira manevi tazminat almasına hükmetti.

Balyoz sanığına 1 milyon 55 bin TL tazminat

Eski komutan Engin Alan’a Balyoz’dan rekor tazminat: 1 milyon 363 bin 650 lira

Balyoz Davası’nda gerekçeli karar: Deliller sahte ve sonradan yerleştirilmiş