Erdoğan sürekli olarak kendisini iktidara taşıyan ve iktidarda tutan güçlerle ittifak yapar. Kendisinden azıcık emin olunca da ittifak yaptığı kişi, grup, cemaat, kurum vb yapılara tekmeyi vurur ve tasfiye eder. Erdoğan’ın siyasi geçmişine bakın bunu çok rahat görürsünüz.
Daha büyük ölçekli ittifaklarda ise farklı durumlar yaşanır. Örneğin Fethullah Gülencilerle AKP-Erdoğan’ın ittifakı 2002’den 2011 yılına kadar kesintisiz ve büyük paylaşımlar üzerine kuruluydu. 17-25 Aralık ve Oslo, İmralı çözüm süreçlerinde bu iki güç arasındaki kavga iç savaşın farklı versiyonlarında sürdü. Bunun tepe noktası ise 15 Temmuz 2016’ydı.
Erdoğan ve ekibi Fethullahçılara karşı Ergenekoncularla ittifak yaptı. 2014 sonu ve 2015’te Ergenekoncuları cezaevlerinden çıkardı. Kendisine koltuk değneği yaptı. Bu ittifak şimdi aynı Fetullahçılarla yaşanan çelişkinin karakterinde kendisini dışa vuruyor.
Bu çelişkiler şimdilik karşılıklı eleştiri şeklinde oluşuyor. Ama bu eleştirilerin fiili bir karşılığı da olacak gibi.