Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ısrarla opera binası inşa edileceğini söylediği Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi binasıyla ilgili konuştu: “O binadan hayır gelmeyeceği İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) raporundan da belli. Cumhurbaşkanı da ilan etti zaten, orada yeni bir opera binası yapılacak.”
Erdoğan, 15 Temmuz’daki darbe girişiminden günler önce Gezi eylemlerinin yaşandığı Taksim’deki Gezi Parkı’na topçu kışlası, AKM’nin yerine opera binası, ‘Taksim Maksemi’nin olduğu yere ise cami yapılacağını açıklamış ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’a, “Cesur ol” sözleriyle çağrı yapmıştı.
Topbaş, Taksim’e dair ‘taleplere’ olumlu yanıt vermiş, Erdoğan ise darbe girişiminin ardından katıldığı yayınlarda taleplerini yinelemişti.
Erdoğan ayrıca Gezi eylemleri döneminde AKM’nin yerine yapılmasını istediği opera binasının mimarisinin ‘barok’ tarzda olmasını istediğini söylemişti.
‘Cumhurbaşkanı da ilan etti zaten’
AA’nın editör masasına konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, AKM’nin geleceğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: “O binadan hayır gelmeyeceği İstanbul Teknik Üniversitesi raporundan da belli. Rapor olmasa bile çıplak gözle görülüyor zaten. Cumhurbaşkanı da ilan etti zaten, orada İstanbul’a yakışan bir opera binasının yeniden projelendirilmesi ve yapılması gerekiyor. Biz onunla ilgili proje çalışmasını başlattık. Orada yeni bir opera binası yapılacak.”
‘Mimari özgün değil’
AKM binasının bir sembol olarak görülmesini anlayamadığını belirten Avcı şöyle devam etti: “Mimari, özgün yapı mı? Hayır, değil. Daha önce yaşanmışlıkları itibariyle, orada öyle bir tarihi olay yaşanmıştır ki oranın muhafazası tarihsel önemine binaen anlaşılabilir. Zaman zaman onun önünde ‘Burayı yıktırmayız’ tartışmalarından kaynaklanan gösteriler var. Bunlar böyle bir binayı tarihi sembol haline getirmeye yetmez.”
Topçu Kışlası projesi Danıştay’dan geçmişti
Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nın yeniden inşasını uygun bulan mahkeme kararı da Danıştay tarafından onanmıştı.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, 27 Şubat 2013 tarihinde projeye onay vermiş, bunun üzerine Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, iptal istemiyle İstanbul 6. İdare Mahkemesi’ne dava açmış, ancak mahkeme 21 Şubat 2014’te talebi reddetmişti.
Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, son çare olarak mahkeme kararının bozulması için Danıştay’a başvurmuştu.
Danıştay 14’üncü dairesinin kararı başvurunun reddi yönünde çıkmış, karar 6 Mayıs’ta Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği’ne tebliğ edilmişti.