Bahçeli'nin itirazı vardı: Barzani'nin silahlı korumalarıyla ilgili soruşturma

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani’nin Şırnak ziyaretine yabancı üniformalı askerlerin eşlik etmesiyle ilgili soruşturma başlatıldı.

Bahçeli tepki göstermiş, Barzani’den yanıt gelmişti

Barzani, 29 Kasım’da Şırnak Üniversitesi ve Cizre Kaymakamlığı işbirliğiyle bir otelde düzenlenen ‘4’üncü Uluslararası Melayê Cizîri Sempozyumu’na katılmış, kentte de bir dizi ziyarette bulunmuştu.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ziyarette Barzani’yi ‘korumak amacıyla’ uzun namlulu ve üniformalı askerlerin yer aldığı görülmüştü.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, görüntülere şu sözlerle tepki göstermişti:

* Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik hak ve hukuku maalesef çiğnenmiştir. Adına ister protokol kuralları deyin, ister teamül deyin, ne var ne yok ihlal edilmiştir. Barzani’nin an itibariyle herhangi bir devlet görevi yoktur. Sadece misafir olarak ülkemize giriş yapmıştır.

* Buna rağmen sempozyumun önüne çıkartılan ve adeta şova dönüştürülen mesnetsiz övgü yağmurları ve abartılı iltifatlar, bunun yanında vatan topraklarımızda yabancı üniformalı askerlerin uzun namlulu silahla ortalıkta dolaşmaları tek kelimeyle rezalettir.

Barzani’nin ofisinden Bahçeli’ye şöyle yanıt gelmişti:

“Biz, Allah’ın Devlet Bahçeli’ye hidayet verdiğini, ırkçılık ve şovenizmden vazgeçtiğini sanıyorduk. Ancak görünen o ki; o hala eski bozkurt, sadece şimdi koyun postuna bürünmüş.”

Ayrıca ‘güvenlik tedbirlerinin Kürdistan Bölgesi’yle Türkiye’nin ilgili kurumları arasındaki protokol mutabakatına göre uygulandığı’ belirtilmişti.

İki müfettiş görevlendirildi

Habertürk’te Mehmet Akif Ersoy’a konuşan Çelik, silahlı korumalara ilişkin İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma yürüttüğünü duyurdu: 

“İzlediğimiz görüntü nahoş ve olumsuz yorumlara zemin teşkil etti. Bununla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı bir soruşturma yürütüyor. Sonuç olarak sayın Barzani’nin aktif görevi yok. Ama tabii ki güvenliğinin sağlanması gerekir, Türkiye Cumhuriyeti bu kudrete sahiptir.”

İçişleri Bakanlığı da iki müfettiş görevlendirildiğini açıkladı:

“Cizre’de düzenlenen bir sempozyumla ilgili ‘koruma görüntülerinin’ kamuoyuna yansımasıyla birlikte, görüntülerle ilgili inceleme başlatılmış, sonrasında da konuyla ilgili iki müfettiş görevlendirilmiştir.”

Bahçeli’den ‘Barzani’ tepkisi: Türkiye’nin egemen vasfına taammüden saldırı