Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani’nin Şırnak ziyaretindeki görüntülere tepki gösteren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye Barzani’nin ofisinden yanıt geldi.

Barzani, 29 Kasım’da Şırnak Üniversitesi ve Cizre Kaymakamlığı işbirliğiyle bir otelde düzenlenen ‘4’üncü Uluslararası Melayê Cizîri Sempozyumu’na katılmış, kentte de bir dizi ziyaretlerde bulunmuştu.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ziyarette Barzani’yi ‘korumak amacıyla’ uzun namlulu ve üniformalı askerlerin de yer aldığı görülmüştü.
Görüntülere dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral, tepki göstermişti.
Türkgün’e konuşan Bahçeli’yse ziyaretle ilgili şunları söylemişti:
* Fakat Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik hak ve hukuku maalesef çiğnenmiştir. Adına ister protokol kuralları deyin, ister teamül deyin, ne var ne yok ihlal edilmiştir. Barzani’nin an itibariyle herhangi bir devlet görevi yoktur. Sadece misafir olarak ülkemize giriş yapmıştır.
* Buna rağmen sempozyumun önüne çıkartılan ve adeta şova dönüştürülen mesnetsiz övgü yağmurları ve abartılı iltifatlar, bunun yanında vatan topraklarımızda yabancı üniformalı askerlerin uzun namlulu silahla ortalıkta dolaşmaları tek kelimeyle rezalettir.
* Ayrıca ülkemize gelen yabancı korumaların taşıyacakları veya kullanacakları silahların marka, miktar ve çaplarının daha önceden Türkiye’ye bildirilmesi esastır. Fakat ülkemize yabancı asker ya da korumaların üniformalı vaziyetleriyle uzun namlulu silah getirmeleri diye bir şey yoktur.
‘Tüm güvenlik tedbirleri protokol mutabakatına göre uygulandı’
Barzani’nin ofisinden yapılan açıklama özetle şöyle:
* Maalesef Devlet Bahçeli, Başkan Barzani’nin Cizre ziyareti ve Melaye Ciziri Sempozyumu’na katılımı hakkında yine şovenist bir akılla konuşmuş; her türlü örf ve adetten uzak, hiç kimseye hizmet etmeyen açıklamalarda bulunmuştur.
* Bahçeli’nin bu sözleri sarf ettiği sırada, Başkan Barzani’nin ziyareti için alınan tüm güvenlik detayları ve tedbirleri, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye’nin ilgili kurumları arasındaki protokol mutabakatına göre uygulanmıştır.
‘Allah’ın Devlet Bahçeli’ye hidayet verdiğini sanıyorduk’
* Kaldı ki, Türk üst düzey yetkilileri ne zaman Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etse, Türkiye’nin özel kuvvetleri de onlarla birlikte gelmekte ve herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.
* Biz, Allah’ın Devlet Bahçeli’ye hidayet verdiğini, ırkçılık ve şovenizmden vazgeçtiğini sanıyorduk. Ancak görünen o ki; o hala eski bozkurt, sadece şimdi koyun postuna bürünmüş.