İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya’nın bağımsızlık girişimini engellemek için bölgenin siyasi özerkliğinin iptaline yönelik ilk adımı attı. Madrid hükümetinin bu adımı Katalonya’da erken seçimle sonuçlanabilir.
Rajoy, bölgesel hükümetten, Katalan lider Carles Puigdemont’un dün yaptığı konuşmanın ardından, bölgeyi bağımsız olarak kabul edip etmediğini açıklamasını istedi.
Bu, Madrid hükümetinin, anayasanın 155. maddesi uyarınca Katalonya’nın özerkliğini iptal etmesi için önceden yerine getirilmesi gereken bir adım.
Rajoy’un bu kararı Madrid ile Katalonya arasındaki gerilimi artırabilir ancak aynı zamanda İspanya’da 1981 yılındaki darbe girişiminden bu yana yaşadığı en büyük siyasi krizden çıkmasına katkıda bulunabilir.
Başbakan, anayasanın gereklerini yerine getirmek koşuluyla, Katalonya’da en yakın zamanda yapılacak bir erken seçim kararı alabilir.
Puigdemont dün sembolik bir bağımsızlık ilanı yapmış, ancak hemen ardından Madrid’le görüşmeler yapabilmek için bu kararı askıya aldığını açıklamıştı.
Kabinesiyle yaptığı toplantıdan sonra televizyonda konuşan Rajoy, “Kabine, Katalan hükümetinden, uygulanması konusunda kasten yaratılan karışıklığa rağmen, Katalonya’nın bağımsızlığını ilan edip etmediğini resmen sormayı kararlaştırdı” dedi.
Katalan hükümetinin, İspanya başbakanına vereceği yanıt, bölgenin geleceğini belirleyecek.
Reuters’a konuşan analistlere göre Katalan hükümeti şimdi bir ikilemle karşı karşıya. Puigdemont bağımsızlık ilan ettiğini söylerse Madrid hükümeti anayasanın 155’inci maddesini işletecek. Tersini söylerse, aşırı sol CUP partisi, Puigdemont’ın başında olduğu azınlık hükümetini ayakta tutan desteğini çekebilir.
Reuters’ın analizine göre, “Her iki durumda da Rajoy’un ilk amacı Katalonya’da hukukun üstünlüğünü tesis etmek, ki bu da bölgede bir erken seçimin yolunu açabilir.”