Anayasa Mahkemesi (AYM), başörtüsü yasağı nedeniyle okula gidemeyince aldığı bursu faiziyle iade etmek zorunda kalan öğrencinin din özgürlüğünün ve eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

İHA ve Euronews’un aktardığına göre AYM’nin başörtüyle ilgili kararı, bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.
Dava dosyasına göre 36 yaşındaki Sara Akgül, 2000’de Boğaziçi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümüne girdi.
Akgül aynı yıl bir belge imzalayarak devletten mecburi hizmet karşılığı burs aldı. İmzalanan kağıtta, öğrencinin yükümlülüklerini yerine getirememesi halinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm masraflarının faiziyle ödeneceği belirtildi.
Akgül, başörtüsü yasağı nedeniyle derslere devam edemedi. Boğaziçi Üniversitesi, 2007’de kaydını yenilemediği gerekçesiyle öğrenciyi okuldan attı.
‘Başörtüyle içeri giremeyince devamsızlık oldu’
Bakanlık, okuldan atılan Akgül’den taahhütlerini yerine getiremediği gerekçesiyle 4 bin 972 lirayı geri ödemesini istedi. Öğrencinin itirazı bakanlık nezdinde reddedildi. Akgül, haciz gelmesin diye parayı ödemeye başladı.
Akgül’ün ödemeye itirazı idare mahkemesinde kabul edildi ancak istinaf davayı reddetti. Öğrencinin istinafın kararı için yaptığı düzeltme başvurusu da reddedildi.
Daha sonra Akgül AYM’ye başvurdu ve 2004’ten itibaren üniversite kapısında çevik kuvvet polisleri panzerlerinin bulunduğu bir ortamda kendisinden başını açmasının istendiğini ifade etti. Akgül, başörtülü olarak derslere ve sınavlarına giremediğini, devamsızlık sorunu oluştuğunu, bu nedenle üniversiteden atıldığını dile getirdi.
Üniversiteden itiraz
Üniversite, 2004-2007 yıllarında başörtülü öğrencilerin ders ve sınavlara alınmadığı iddiasının geçerli olmadığını kaydetti. Üniversitenin savunmasında, üniversite yetkili kurulları tarafından başörtüsüne dair bir karar alınmadığı ve bu yönde de bir uygulamanın yapılmadığı aktarıldı.
Akgül ise buna karşılık bahsedilen yıllarda üniversitede yasağın uygulandığına dair gazete haberlerini ve tanıkları karşı delil olarak sundu.
Tazminat çıktı
AYM, kasım ayındaki toplantısında başvuruyu inceleyerek öğrencinin din özgürlüğünün ve eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek mahkeme, Akgül’e 20 bin lira tazminat ödenmesine de hükmetti.
Mahkemenin karar metninde, 1998’de üniversitelere gönderilen genelge sonrası İstanbul Üniversitesi’nde başlamak üzere başörtüsü yasağının diğer okullarda uygulanmaya başladığı kaydedildi. AYM, Boğaziçi Üniversitesi’nde de başörtüsü yasağının uygulandığına dair kararları tespit ettiklerini aktardı.