IŞİD’le bağlantılı olduğu iddia edilen Tevhid Derneği’nin Ankara Etimesgut’ta açtığı öne sürülen medreseye ilişkin davada iddianame hazırlandı.
Bir ay önce Ankara Emniyet Müdürlüğü istihbarat ve terörle mücadele şubesi ekiplerince derneğin IŞİD propogandası yapmak için kurduğu iddia edilen ‘aylık İslami eğitim dergisi’ Tevhid’in binasına baskın yapılmıştı. Yaşları dört ile yedi arasında değişen 60 çocuk ailesine teslim edilirken, binada görevli olduğu belirlenen altı şüpheli gözaltına alınmıştı.
Etimesgut’taki binada Tevhid Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’ne bağlı eğitim kurumu oluşturulduğu ve çocuklara IŞİD’in ideolojileri doğrultusunda eğitim verildiği belirlendiği belirtilmişti.
IŞİD’in üst düzey yöneticisi olduğu kaydedilen tutuklu ‘Ebu Hanzala’ kod adlı Halis Bayancuk’un zaman zaman binaya gelerek toplantılar yaptığı da öne sürülmüştü.

‘Ebu Hanzala’ bir bayram namazında.
Geçen mart ayında da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, IŞİD’in başkent yapılanmasına ilişkin, arasında örgütün Ankara ’emiri’ olduğu öne sürülen Ebu Eslem kod adlı Ahmet Doğan’ın da bulunduğu 20 kişiye dava açmıştı. Hazırlanan iddianameyle örgütün Ankara’nın Sincan, Altındağ, Etimesgut ve Çubuk ilçelerinde militan yetiştirmek için yasadışı ‘okul’ açtığı, burada eğitim gören çocuklara karne dağıttığı ortaya çıkmıştı.
Aylık 200 lira
Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre Tevhid Derneği’nin Ankara Etimesgut’ta açtığı eğitim kurumuna ilişkin açılan davada iddianame hazırlandı.
Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla yapılan operasyonlar sonucunda Emre B., Şehabettin B., Fatih D., Semih D., Hüseyin Bilal Y. ve Murat Y. tutuklanırken, dokuz şüpheli ise adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Hazırlanan iddianamede 35 aileden 60 çocuğun IŞİD’in ideolojik propagandaları çerçevesinde eğitime alındığı, şüphelilerin ise Tevhid Derneği’nde bu eğitimden sorumlu oldukları ifade edildi. Velilerin eğitim için aylık 200 lira verdiği belirtildi.
Tevhid dergisi eylül ayında bir piknik organizasyonu yapmıştı.
https://www.youtube.com/watch?v=3KOXaWoJN98
‘Eleman potansiyelini artırıyor’
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre iddianamede şu ifadelere yer verildi: “DEAŞ terör örgütünce devletin kurum ve kuruluşları hakkında, mevcut anayasal sistemin kafir ve tağut sistem olduğu, sistem içerinde yer alan milli eğitim bünyesindeki resmi okullarda eğitim alınamayacağı, buna inanan örgüt sempatizanlarının ve üyelerinin çocuklarını devlet okullarına göndermedikleri, örgütün kendi fikir ve ideolojisi doğrultusunda yetiştirilmesi amacıyla mescid denen yerde oluşturulan sözde okul adı verilen yerde örgüt mensuplarınca eğitime tabi tutulduğu, bu sayede örgütün gelecek dönemlerde yürüteceği faaliyetler için eleman potansiyelini artırma ve eylem potansiyelini canlı tutma çabasında olduğu değerlendirilmiştir.”
Ankara başsavcılığının açtığı davada IŞİD üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklanan şüphelilerin aynı zamanda Suffe Eğitim ve Yardımlaşma Derneği’nin yöneticileri olduğu ve bu derneğin sohbet toplantılarını ve etkinliklerini yürüttüğü kaydedildi.
Suffe Derneği’nin Tevhid Derneği’nin de bulunduğu Etimesgut’un Kazım Karabekir mahallesindeki binada çalışmalarını yürüttüğü belirtildi.
Tevhid Derneği’nin sitesinde yer alan bilgiye göre derneğin Esenyurt ve Sultangazi ilçelerinde olmak üzere İstanbul’da da iki adresi bulunuyor.
Suffe Derneği’nin ‘medresemizde Ahmet Mustafa Güvener hocamızın muhteşem okuyuşu’ başlığıyla 7 Eylül’de yayınladığı video:
AKP’lilerden ziyaret
AKP Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu ve AKP Sincan İlçe Başkanı Fatih Omaç’ın 6 Nisan günü bu derneği ziyaret ettiği de ortaya çıktı. Derneğin internet sitesinde söz konusu ziyarete ilişkin bilgiler ve çok sayıda fotoğraf yer alıyor.
Tutuklu sanık ifadelerine göre bu dernekte tıpkı medresede olduğu gibi çocuklara yönelik Kuran kurslarının yanısıra piknik, müze, park ve bahçe gezileri gibi sosyal faaliyetler düzenlendiği belirtildi. Ailelerinse bunun karşılığında derneğe bağışta bulunduğu kaydedildi.