Ali Kenanoğlu: Başkanlık oylaması için sırf erken seçim olmasın diye 330 yerine 367 'evet' oyu çıkabilir

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

 

Milletvekili kulislerinden edindiğimiz bazı bilgiler var, bu da HDP hariç diğer partilerin milletvekillerinin hatırı sayılır paralar harcayarak milletvekili oldukları gerçeğidir. Örneğin CHP de ön seçimle gelen vekillerin 100 bin ile 1 milyon TL arasındaki değişen miktarlarda paralar harcadıkları söylenmektedir. Keza MHP ve AKP’de milletvekili olmanın önemli kriterlerinden birisi de elini cebine atmaktır.

Ancak CHP-MHP ve AKP Milletvekillerinin yaptıkları hatırı sayılı harcamalar bir tarafa vekillikte iki yılı tamamlayamadıkları için emeklilik hakkı gibi önemli bir hakkı da kazanamamış olmamaları erken seçim tehdidi karşısında yaşanacak başka bir sorundur.

Bu saydığım nedenlerden dolayı bir gizli oylamada Başkanlık oylaması için sırf erken seçim olmasın diye bu partilerden evet oyu çıkama ihtimali yüksektir. Hatta herkes vereceği evet oyunu birbirinden gizlediği için işin ölçüsünü kaçırıp 330 yerine 367 “evet” oyunun çıkabilme tehlikesi bile bulunmaktadır.

Başkanlık sistemine “HAYIR” diyecek olan partilerin milletvekillerini bu konuda uyarmaları hatta ikna etmeleri, tedbir almaları gerekmektedir.
İşler yolunda gidip 2016’da bir erken seçim olmayacaksa dahi AKP içerisindeki ayrışmalar, MHP’de yaşanacak değişim veya bölünmelerle oluşacak yeni bir parti gibi seçeneklerin tamamı bu parlamentonun 4 yıl gidemeyeceğini göstermektedir.

Ali Kenanoğlu’nun yazısı