12 Eylül 2010 referandumunda Fethullah Gülen Cemaati’yle birlikte yeniden ‘dizayn‘ ettiği HSYK’yı bugün ‘paralelden temizlemek‘ isteyen AKP hükümeti, hakim ve savcılara ‘rüşvet gibi zam’ın ardından ‘milli irade‘ edebiyatına da başladı.
’12 bin kişi değil, 55 milyon belirler’
Adli ve idari hâkim ve savcıların kaderini elinde tutan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 10 yeni üyesinin belirleneceği 12 Ekim seçimlerinin Yargıtay ayağını hükümetin tercih ettiği adaylar kazanamamıştı.
İşte bu gelişmenin ardından, önde gelen AKP’liler nihai sonuçları ‘beğenmemeleri‘ halinde oylamayı tanımayacaklarının sinyalini vermeye başladı. Öyle ki Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan referandumdan bile dem vurdu.

Yalçın Akdoğan. (Fotoğraf: DHA)
Cumhuriyet’ten Utku Çakırözer’e konuşan Akdoğan, HSYK seçimlerinde oy kullanacak hâkim ve savcı sayısını kastederek, “Hiçbir organ devlete meydan okuma yeri değildir. Ülkenin kaderini de 12 bin kişinin yapacağı seçim değil, 55 milyonun yapacağı seçim belirler” dedi.
Mahir Ünal: Gayrımeşru sayarız
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise kendilerinin ve Cemaat’in listesinin yanı sıra Demokrat Yargı’nın da katılacağı oylamayı, sonuçları beğenmemeleri halinde ‘gayrımeşru‘ sayacaklarını açıkça söyledi.
Hürriyet’ten Nuray Babacan’a konuşan Ünal, ”17-25 Aralık Operasyonu’nu yapanlar, HSYK’da birtakım ittifaklarla yargıyı ele geçirmek istiyorlar. Bu seçimleri bir zümre kazanırsa biz de gereğini yaparız. Bu seçimleri gayrimeşru sayarız” dedi.
‘Zümreleşmeye çalıştılar’
Ünal, 12 Eylül referandumunda HSYK’nın yapısında yapılan değişikliği kastederek, ”HSYK’da biz demokratikleşme adımı attık ama birileri orada zümreleşmeye kalkıştı. Devlete operasyon çekmeye kalktılar” diye konuştu. Ünal, ”Askeri darbelere karşı parlamento bugüne kadar ne yapmışsa, bugün de yargı darbesine karşı gerekeni yapacaktır. Meclis açıldığında bu parlamento üzerine düşeni yapacaktır. Ne gerekiyorsa yaparız” dedi.
HSYK’da ne değişmişti?
12 Eylül referandumunda HSYK’nın üye sayısı yediden 22’ye çıkarılmış, bu yeni yapıda 10 üyeyi hâkim ve savcıların kendileri belirlemeye başlamıştı. Anayasa değişikliğinden önce ayrı bir bütçesi olmayan ve sekreterya hizmetleri Adalet Bakanlığı tarafından yerine getirilen HSYK, kendi sekreteryasına kavuşmuş; meslekten çıkarma kararlarına karşı yargı yolu da açılmıştı.
Erdoğan ‘okyanus ötesi’ne teşekkür etmişti
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, HSYK’nın yapısının bu şekilde değiştirildiği referandumda ‘evet‘ oyu çıkmasını memnuniyetle karşılamış, ”Kaybeden darbeci anlayış olmuştur” vurgusu yapıp ‘okyanus ötesi‘ne de teşekkür etmişti.